Region Västerbotten startar nu ett nytt initiativ för att få fler invånare att följa de nationella kostråden. Därför samarbetar regionen med kocken och matprofilen Erik Brännström, även känd som Vilda kocken. Tillsammans lanserar de fem kortfilmer som ska inspirera västerbottningar att äta mer hälsosamt och hållbart – utan att tumma på smaken.
– Jag ser verkligen fram emot utmaningen! Det känns fantastiskt att kombinera matlagning, natur och folkhälsa i ett och samma projekt, säger Erik Brännström.
I våras presenterade Livsmedelsverket nya kostråd som syftar till att både stärka folkhälsan och minska klimatpåverkan. Trots detta är ohälsosamma matvanor fortfarande en av de största riskfaktorerna i Sverige. Om alla följde råden skulle över 100 000 fall av cancer och hjärt-kärlsjukdomar kunna förebyggas varje år.
– Många uppfattar kostråden som begränsande, men vi vill visa att hälsosam mat kan vara både inspirerande och god, säger Cecilia Brännström, utvecklingsledare på Region Västerbotten.
Kortfilmerna, som publiceras hela november, visar hur Erik lagar mat ute i det västerbottniska landskapet – med fokus på fullkorn, baljväxter, mejeri, fett och kött. Tillsammans med naturens råvaror vill han visa hur små justeringar kan ge stora effekter.
– Alla som känner mig vet att jag är en riktig köttgubbe. Just därför tror jag att fler kan ta till sig budskapet när de ser mig dra ner på köttet utan att kompromissa med smaken, säger Erik.
Region Västerbotten hoppas nu att satsningen ska inspirera fler att göra klimatsmarta och hälsosamma val i vardagen.