Svensk vinproduktion utvecklas i rasande takt – något få hade kunnat föreställa sig för bara tio år sedan. Antalet vingårdar ökar, kvaliteten stiger och intresset från både konsumenter och internationella tävlingar är större än någonsin.
Vid den nya vinprovningen The Norrviken Tasting fick svenska viner för första gången en omfattande och oberoende genomlysning. Resultatet? En bransch redo att ta nästa stora steg.
Från nisch till växande industri
På bara några år har svensk vinodling gått från att vara en liten, nischad verksamhet till en snabbväxande industri. I dag finns det 105 vinodlare i landet – varav 47 är kommersiella. Odlingsarealen väntas nå närmare 200 hektar redan 2025, och hela 40 procent av odlarna planerar att utöka sin verksamhet.
Sverige gör dessutom allt större avtryck i internationella tävlingar, där flera svenska viner redan kammat hem medaljer i prestigefyllda sammanhang.
”En otrolig utvecklingsfas”
– Svenskt vin är inne i en otrolig utvecklingsfas. Vi ser en kombination av pionjäranda och hög professionalism, vilket är ovanligt för en så ung vinregion. Kvaliteten har ökat markant och det finns en långsiktig tro på att Sverige kan etablera sig internationellt, säger Fredrik Schelin, vinskribent och champagneexpert.
Den första upplagan av The Norrviken Tasting, arrangerad av DinVinguide.se tillsammans med Båstad Magazine och Tylösand Magazine, fokuserade på vita och mousserande viner – de kategorier som i dag är starkast i Sverige. Tanken är att provningen ska bli ett årligt återkommande evenemang.
Druvan som satt Sverige på vinkartan
– För bara tio år sedan var jag tveksam till om svenskt vin kunde konkurrera med etablerade vinländer. I dag är svaret ett tydligt ja. Det handlar inte om kvantitet utan om att skapa högkvalitativa viner med hållbarhet i fokus.
En viktig nyckel till framgången är druvan Solaris – den dominerar svensk vinproduktion och är perfekt anpassad till både klimatet och kraven på hållbar odling. Kombinationen av fräschör, syra och arom gör den särskilt lämpad för både stilla och mousserande viner, förklarar Schelin.
– Sverige är ett av de mest spännande vinländerna att följa just nu. Vi är fortfarande i första generationens vinmakare, men potentialen är enorm och intresset från både besökare och internationella marknader ökar snabbt, säger han.
Fredrik Schelin – passion för bubblor
Fredrik Schelin är en av landets främsta vinexperter, med en särskild förkärlek för mousserande viner och champagne. Han har följt vinbranschens utveckling under lång tid och bevakar allt från trender och nyheter till klimatfrågor och hållbarhet.
Redan som 18-åring fascinerades han av hantverket bakom bubblorna – en passion som ledde till att han i dag bor delvis i Champagne. Sedan dess har han drivit restauranger, grundat Stockholm Wine Club (nu Sweden Wine Club) och lanserat de digitala magasinen DinVinguide.se och DryckesListan.se.
Hans mål är enkelt: att inspirera fler att upptäcka vinvärlden på ett inkluderande och lättillgängligt sätt – och att hjälpa varje vinälskare att hitta sina bästa smakupplevelser.
//
Fotograf: ByMija