Nyheter

Axfood lanserar över 100 lösningar för ett hållbart mat-Sverige

I årets Mat 2030-rapport presenterar Axfood över hundra konkreta åtgärder för att påskynda omställningen till ett mer hållbart mat-Sverige. Förslagen riktar sig till politiken, myndigheter och näringslivet – med fokus på hållbar produktion, fossilfri drift och stöd till ekologiskt jordbruk.

I årets Mat 2030-rapport, som släpps idag, delar Axfood med sig av över hundra lösningar som ska hjälpa Sverige mot en mer hållbar matproduktion och konsumtion. Bland förslagen finns sänkt moms på hållbarhetsmärkt mat, åtgärder för fossilfri drift i jordbruket, ekonomiskt stöd till utökad betesdrift och satsningar på ekologiskt jordbruk.

“Mat är grundläggande för alla, och samtidigt en nyckel till att lösa flera av våra största samhällsutmaningar. Genom rapporten Mat 2030 vill vi visa att det finns många lösningar – och att samarbeta mer är avgörande för den gröna omställningen”, säger Simone Margulies, vd och koncernchef för Axfood.

Sedan 2016 presenterar Axfood årligen Mat 2030, en strategi för hållbar livsmedelsproduktion i Sverige. Rapporten fokuserar på:

  • Hållbar produktion och konsumtion

  • Starkare svensk konkurrenskraft med mervärden

  • Landsbygdsutveckling

  • Fossilfritt Sverige

För konsumenter föreslås åtgärder som sänkt eller slopad moms på hållbarhetsmärkt mat, reglerade halter av socker och salt samt initiativ för ett fossilfritt jordbruk till 2030.

“Det svenska jordbruket kan bli fossilfritt inom några år om rätt politiska beslut fattas. Det handlar om att skapa ekonomiska incitament för hållbara lösningar”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Årets rapport innehåller åtta nya initiativ, inklusive:

  • Minska matsvinnet genom ändrad avfallsförordning

  • Hållbart foder och förbud mot PFAS-kemikalier

  • Stöd inom kycklingproduktion och förbättrat djurskydd inom EU

Läs/ladda ned rapporten: Mat 2030

Debattartikel i Dagens Industri: 100 lösningar för ett hållbarare Sverige