Nyheter

Världens starkaste antioxidant godkänns för livsmedel i EU – astaxanthin snart i sojayoghurt och fruktdrycker

Nu öppnas dörren för en ny generation funktionella livsmedel i Europa. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har godkänt AstaReal AB:s naturliga astaxanthin som ingrediens i bland annat fruktdrycker, smoothies och växtbaserade mejeriprodukter. Beslutet innebär att astaxanthin snart kan ta plats på livsmedelshyllorna i hela EU.

Astaxanthin är en kraftfull antioxidant som produceras naturligt av mikroalger – en metod som utvecklades i Uppsala för nära 40 år sedan. Efter nästan två decenniers arbete med regulatoriska processer får AstaReal nu grönt ljus att använda substansen i fler livsmedelskategorier.

– Vi har arbetat långsiktigt och konsekvent med att bygga ett starkt vetenskapligt underlag genom hela ansökningsprocessen. Även när processen dragit ut på tiden har vi hållit fast vid kvalitet och evidens. Nu blir naturligt astaxanthin och dess hälsofördelar tillgängliga för betydligt fler människor, säger Kurt Haglund, Quality Director på AstaReal AB.

Dokumenterade hälsofördelar

Astaxanthin är välkänt för sina antioxidativa egenskaper och har i forskning kopplats till flera positiva hälsoeffekter. Studier visar bland annat att ämnet kan bidra till stärkt immunförsvar, förbättrad muskeluthållighet och återhämtning samt stöd för hud- och ögonhälsa.

– Astaxanthin är en av de mest kraftfulla naturliga antioxidanterna vi känner till. Det gör ingrediensen särskilt intressant i produkter som riktar sig till aktiva och hälsomedvetna konsumenter, säger Kurt Haglund.

Utöver smoothies och växtbaserade mejeriprodukter ser AstaReal även potential inom funktionella livsmedel.

– Vi tittar redan på produkter som växtbaserade proteindrycker och andra funktionella livsmedel där astaxanthin kan tillföra ytterligare mervärde för konsumenten, säger Peter Ahlm, Head of Marketing & Sales på AstaReal AB.

Starten på en ny kommersiell fas

Godkännandet markerar början på en ny kommersiell fas för bolaget. EFSA:s utlåtande publicerades den 3 december 2025 och träder i kraft sex månader senare. Därefter får AstaReal exklusivitet i fem år som leverantör av naturligt astaxanthin till de godkända produktkategorierna inom EU.

– Nästa steg är att identifiera innovationsdrivna partners med starka R&D-resurser. Vi söker aktörer som delar vårt fokus på kvalitet, säkerhet och vetenskaplig grund, säger Peter Ahlm.

Ambitionen är tydlig: de första produkterna med astaxanthin ska nå butik under 2026.

– Marknadspotentialen är mycket stor i flera EU-länder. Vi ser astaxanthin som en självklar ingrediens i framtidens hälsosamma livsmedel, säger Peter Ahlm.

Bild: Kurt Haglund, Quality Director på AstaReal AB.