På Vigavägen i Ystad förvandlas matsvinn till smakupplevelser. Här leder Linda Rydén, måltidsutvecklare och kökschef på Forenede Care, ett arbete som tar hållbar matlagning till nästa nivå.
Hos Forenede Care i Ystad står hållbarhet alltid i fokus. Linda Rydén, ny måltidsutvecklare och kökschef, driver initiativet för att minska matsvinn och skapa nya smaker.
Inför Offentliga måltidens dag skapade hon en cirkulär meny av råvaror som redan fanns på plats. På menyn fanns bland annat kräftsoppa gjord på rotfrukter och kräftskal från en tidigare kräftskiva.
”Jag tänker matsvinn i allt. Det påverkar klimatet enormt. Genom att minska svinnet kan vi vinna mycket – både miljömässigt och ekonomiskt,” säger Linda Rydén, måltidsutvecklare på Forenede Care.
Kvällen bjöd på must av svinnäpplen från Peppinge gård, äppelkaka med egna ägg och björnbär från trädgården.
”Jag vill visa att man med små, kreativa grepp kan laga riktigt god och hållbar mat,” fortsätter Linda.
Även dukningen gick i hållbarhetens tecken. Gästerna åt på återbrukat porslin, och personalen stod för kvällens underhållning. Tiana Månsson, spa-terapeut på Vigavägen, sjöng tillsammans med kantorn från Stora Köpinge församling.
Hållbarhetsfokus året runt
Köket på Vigavägen arbetar dagligen för att minska matsvinn.
”Vi pratar ständigt med avdelningarna om portionsstorlekar. Vi testar nya rätter på personalen, som sedan blir ambassadörer för maten,” berättar Linda.
Hon betonar att en tredjedel av alla utsläpp kommer från matsvinn. Bara genom att äta upp kan man göra stor skillnad.
Med sin bakgrund som matsvinnspecialist vill Linda fortsätta driva utvecklingen framåt.
”Det känns fantastiskt att få använda min kunskap praktiskt och bidra till Forenede Cares hållbarhetsresa. Vi har mycket att vinna på att ta ansvar för vårt klimatavtryck.”