Nyheter

Så minskar du kaffesvinnet i sommar!

Kaffe är en självklar del av svensk sommar – från dagens första kopp på en solvarm altan till fikastunden efter doppet i sjön. Samtidigt visar forskning och studier att stora mängder kaffe hälls ut, både i hemmen och på restauranger. Dåligt för både plånboken och miljön!

Här är fem tips från Löfbergs på hur du kan minska kaffesvinnet i sommar:

  1. Gör iskaffe av överblivet kaffe
    Är det en kopp kvar i bryggaren eller termosen? Ställ kaffet i kylen och servera nästa dag med rejält med is, mjölk och eventuellt en nypa socker.
  2. Frys in kaffekuber
    Häll det överblivna kaffet i isformar och frys in. Använd i islatte, smoothies eller som smaksättare i andra kalla drycker.
  3. Gör en kaffe tonic
    Blanda 1 del överblivet kallt kaffe med 2 delar tonic i ett glas med is. En enkel och frisk alkoholfri sommardrink.
  4. Baka med kaffe
    Kaffe passar i en mängd olika bakverk, till exempel chokladbollar: Rör ihop 100 g smör, 1 dl socker, 3 dl havregryn, 3 msk kakao och 3 msk överblivet kaffe. Forma till bollar, rulla i kokos eller pärlsocker – klart!
  5. Kaffe i grillmarinaden
    Blanda 1 dl överblivet kaffe, 1 msk soja och 1 msk honung. Pensla på grönsaker, svamp eller kött under grillningen för fyllig smak.

Dosera lagom – brygg efter behov
Ett annat enkelt sätt att minska svinn är såklart att anpassa mängden kaffe efter hur mycket som faktiskt dricks. Särskilt under semestern är det lätt hänt att bryggs en eller flera koppar för mycket. Tänk igenom mängd och dosering när du brygger i sommarstugan.

Fakta kaffesvinn
En färsk studie från SLU visar att slängs i genomsnitt var tionde kopp kaffe på svenska restauranger slängs – och i hushållen häller vi ut upp till 90 koppar per person och år enligt Livsmedelsverket.