Kokboksförfattaren och matjournalisten Maria Zihammou släpper i höst sin tionde kokbok. En smaksäker uppföljare till Asiatisk Mat som 2023 utsågs till den bästa asiatiska kokboken i världen av Gourmand Award. I boken har Maria samlat sina allra bästa recept – med fokus på svenska råvaror, maximalt med smak och minimalt med krångel.
Maria Zihammous nya kokbok Asiatiska smårätter, nudlar och ris är fylld med över 50 recept. Med inspiration från Asiens länder som Japan, Korea, Kina, Thailand och Vietnam. Maria har en unik förmåga att med några få välvalda asiatiska smaksättare krydda svenska råvaror. Boken har recept som du genast vill laga, både för att göra vardagsmaten spännande och helgen extra festlig.
”Mina bästa recept”
– I den här boken har jag samlat mina bästa recept med asiatiska smårätter att dela och spännande ris- och nudelrätter som vidgar dina smakvyer. Recept som jag älskar och med svenska råvaror. Det handlar om maximalt med smak och minimalt med krångel, säger Maria Zihammou.
Vackert paketerat
Med utblickar från hela världen skapar Maria recept där matlagningen är enkel och maten en njutning att äta. Bland recepten finns allt från Kimchi fried rice och krispig kyckling med chilisås, till snabb phô och bao buns med hoisinsvamp. Allt vackert paketerat med foton av Stefan Edetoft och form av Moa Edlund.
Om författaren:
Maria Zihammou är kokboksförfattare och matjournalist i Göteborg och har skrivit ett flertal hyllade och prisbelönta kokböcker. Med två hemländer och med många resor som inspirationskälla, har Maria blivit välkänd för sina enkla och läckra recept för vardag och fest. Asiatiska Smårätter, nudlar och ris är Marias tionde kokbok. 2023 utsågs hennes bok Asiatisk Mat till den bästa asiatiska kokboken i världen av Gourmand Award.
Asiatiska smårätter, nudlar och ris utkommer på Bokförlaget Semic den 21 augusti 2025.
//
Fotograf: Stefan Edetoft