I dag den 8 juli firas för allra första gången Filmjölkens dag, en hyllning till en av våra mest älskade mattraditioner. Från barndomens sommarlov till dagens on-the-go – filmjölk har en särställning i den svenska matkulturen. Under sommarmånaderna konsumeras mer än 20 miljoner liter filmjölk i Sverige.
Den 8 juli 2025 blir första gången Filmjölkens dag firas. Initiativet kommer från Norrmejerier som är en av de främsta producenterna av filmjölk i Sverige. Ambitionen är att lyfta fram filen som det goda, enkla och näringsrika livsmedel som det är.
Kulturarv
– Filmjölk är ett svenskt kulturarv och en vardagshjälte som många nästan glömt bort. I Norrland äter vi mer fil än någon annanstans i Sverige och vi hoppas att fler ska vilja smaka och hitta kanske nya favoriter, säger Petra Kangas, kommunikationschef Norrmejerier.
Norrmejerier har alltid gjort lite extra för filen. Till exempel som först med att erbjuda julsmak på filmjölk för över 20 år sedan men är också i dag det enda mejeriet som erbjuder långfil, en del av norrländsk och svensk matkultur och tradition. På mejeriet i Umeå görs också Sveriges mest sålda fil – Verums blåbärsfil.
På Filmjölkens dag kommer Norrmejerier bjuda alla medarbetare på filfrukost och alla bönder bjuds på Solskensfil. På sikt hoppas Norrmejerier att fler mejerier, kunder och konsumenter sluter upp och firar Filmjölkens dag:
20 miljoner liter fil under sommaren
Det är under sommarmånaderna som filmjölken verkligen får glänsa. Statistik visar att konsumtionen ökar markant under sommaren – en tid då vi söker enkelhet och svalka.
Fil och sommar
– Mer än 20 miljoner liter filmjölk konsumeras under juni, juli och augusti. Det är något med fil och sommar som hör ihop. Det är svalkande, läskande och näringsrikt – perfekt att bara öppna kylen, hälla upp och njuta, säger Petra Kangas.
Totalt konsumeras det över 80 miljoner liter filmjölk varje år i Sverige, vilket motsvarar cirka 8 kilo per person. Förutom att fil är naturligt gott och enkel att äta, är det en näringstät produkt som innehåller många nyttigheter som kroppen behöver.
De mest populära filerna bland svenskarna är naturella, samtidigt som de filer som växer i popularitet är smaksatta. Norrmejerier står för 56 procent av den smaksatta marknaden för fil i Sverige och för 17 procent av den totala försäljningen av fil.
Fil – en lång tradition
Redan på 1700-talet finns ordet fil dokumenterat i svenskan, och det sägs att svenska emigranter tog med sig filkulturer i bagaget när de reste till Amerika under 1800-talet. Där fortsatte de sedan att tillverka sin egen fil.
Och filen står sig än idag. En rikstäckande attitydundersökning visar att närmare 6 av 10 svenskar äter filmjölk minst en gång i månaden, och nästan lika många förknippar filmjölk med sommar och barndom. Dessutom uppger nästan 3 av 10 svenskar att de redan äter mycket filmjölk – ett tydligt tecken på filens starka närvaro i många hem*.
Visste du att…
- Fil innehåller levande bakteriekultur som gör gott för magen.
- Fil är naturligt rik på protein som bidrar till att öka muskelmassan och behålla normal benstomme.
- Fil är en källa till vitamin D som bidrar till att behålla normal muskelfunktion.
- I Norrland är det vanligare att äta fil till middag än i resten av landet.
Läs mer om filmjölk och Filmjölkens dag: https://www.norrmejerier.se/filmjölkensdag
*Attitydundersökningen genomfördes av Norstat på uppdrag av Norrmejerier i april 2025. Den genomfördes som en webbenkät med ett nationellt representativt urval av 1 005 personer svenskar.