Smak av Svea från Protos, Bulgur av Korn från Good Grains och krossade tomater från Kung Markatta är finalister till Go Organic Award 2025. Dessutom hyllar priset innovation och hållbarhet inom ekologiska livsmedel. Vinnaren presenteras på Nordic Organic Expo den 20 november.
Innovation och hållbarhet i fokus
Go Organic Award 2025 lyfter fram produkter som kombinerar nytänkande och hållbarhet. Samtidigt visar finalisterna hur man kan göra ekologiska val mer tillgängliga för konsumenter.
– ”Vi är stolta och inspirerade av de tre finalisterna. De visar på nytänkande inom djurvälfärd, kulturspannmål och förpackningsutveckling,” säger Iris Lundquist, juryordförande och kund- och marknadskoordinator på KRAV.
Därmed blir priset en viktig arena för att inspirera både konsumenter och branschaktörer.
Om priset
Go Organic Award är KRAVs pris för nya produkter, sortiment eller koncept som speglar aktuella trender. Produkten ska finnas tillgänglig i butik, online eller inom offentlig sektor. Därför är priset avgörande för att bredda det ekologiska utbudet och uppmuntra fler till hållbara val.
– ”Det är viktigt att uppmärksamma innovativa lösningar som gör det enklare att välja bättre mat, utan att kompromissa med smak eller kvalitet,” säger Emma Nilsson Tengstrand, Lead EMV Strategi ICA Sverige. Förutom det visar finalisterna på hur innovation kan driva hela branschen framåt.
Juryn bakom priset
Juryn består av:
-
Iris Lundquist, KRAV (juryordförande)
-
Louise Gårdenborg, lantbrukare
-
Emma Nilsson Tengstrand, ICA Sverige
-
Marita Winther, Martin & Servera
-
Elsa Swärd Brattström, influencer och författare
– ”Jag är stolt över att lyfta fram innovativa KRAV-märkta produkter som gör skillnad. Priset är extra värdefullt inom Food Service där hållbarhet är centralt,” säger Marita Winther, affärsområdeschef på Martin & Servera. Samtidigt bidrar detta till ökad dialog mellan leverantörer och branschaktörer.
Finalister
1. Smak av Svea – Protos
Smak av Svea erbjuder KRAV-märkt chark med smörgåsmat och bacon från utegrisar som lever ute året om. Dessutom bidrar satsningen till att öka andelen utegrisar i Sverige och därmed stärka djurvälfärden. Sortimentet består av kokt skinka, alpspånsrökt skinka samt skivad och tärnad bacon. På samma gång breddar det ekologiska utbudet i butik.
2. Bulgur av Korn – Good Grains
Good Grains kombinerar gamla traditioner med moderna tekniker. Bulgur av Korn är förkokt, torkad och krossad, vilket gör mineraler som järn och zink mer tillgängliga för kroppen. Produkten är ett klimatsmart alternativ till ris och pasta och finns tillgänglig för storkök, restauranger och offentlig sektor. Därigenom blir ekologiskt mer tillgängligt för fler.
3. Krossade tomater – Kung Markatta
Kung Markatta har lanserat sina KRAV-märkta tomater i en ny, klimatsmart förpackning. Samtidigt visar produkten företagets engagemang för konsumentsäkerhet och miljö, efter tidigare problem med bisfenol A i burkar. Produkten inspirerar till fler ekologiska val i vardagen och demonstrerar hur innovation kan driva omställning.
Rösta på din favorit
Skicka ett mejl till Iris Lundquist på [email protected]