Nyheter

🚱 Viking Line halverar matsvinnet ombord – smartare kök ger stora resultat

Viking Line visar att smÄ förÀndringar kan göra stor skillnad. PÄ mindre Àn ett Är har rederiet, i nÀra samarbete med det Göteborgsbaserade företaget Generation Waste, nÀstan halverat matsvinnet pÄ fartygen Viking Glory och Viking Grace. Minskningen Àr resultatet av engagerade medarbetare, noggranna analyser och genomtÀnkta förÀndringar i hur köken arbetar.


🌿 FrĂ„n mĂ€tning till förbĂ€ttring

Varje dag avgĂ„r Viking Glory och Viking Grace frĂ„n StadsgĂ„rdskajen i Stockholm mot Åland och Åbo. Tillsammans serverar de tusentals gĂ€ster. Under 2024 startade Viking Line ett omfattande matsvinnsprojekt med Generation Waste. MĂ„let var tydligt – att minska svinnet till under 100 gram per passagerare.

Resultatet övertrĂ€ffade förvĂ€ntningarna. Svinnet sjönk frĂ„n 137 gram till 77 gram per passagerare – nĂ€stan en halvering.

“Vi serverar över 2,3 miljoner gĂ€ster Ă„rligen, sĂ„ varje gram rĂ€knas. NĂ€r mindre mat gĂ„r till spillo kan vi satsa mer pĂ„ rĂ„varorna och köpa in mer nĂ€rproducerat,” sĂ€ger Janne Lindholm, restaurangchef pĂ„ Viking Line.


đŸœïž Kreativa lösningar i köken

Generation Waste levererade inte bara tekniken för att mĂ€ta matsvinnet – de utbildade ocksĂ„ personalen ombord. DĂ€refter började köken vĂ€ga och analysera allt svinn, bĂ„de frĂ„n tillagning och frĂ„n gĂ€sternas tallrikar.

Analysen visade snabbt var förbÀttringar kunde göras. NÀstan hÀlften av den totala minskningen kommer frÄn smartare arbetsrutiner i köken. DÀrför har kockarna nu hittat kreativa sÀtt att ta tillvara pÄ varje rÄvara.

“Vi kokar buljong pĂ„ rotsaksrester, gör pizzasĂ„s pĂ„ tomater som annars hade slĂ€ngts och bakar desserter av överblivna croissanter,” berĂ€ttar Janne Lindholm.

Dessutom inspirerar det nya arbetssÀttet personalen att tÀnka hÄllbart i allt frÄn menyplanering till servering.


🔁 FrĂ„n avfall till energi

Även om inget kök helt kan undvika matsvinn, gĂ„r det att anvĂ€nda resterna pĂ„ ett smartare sĂ€tt. PĂ„ Viking Grace, Viking Glory och Viking XPRS (som trafikerar Helsingfors–Tallinn) omvandlas matsvinnet till biogas.

“Ur miljösynpunkt Ă€r det bĂ€st att matsvinnet blir koldioxidneutralt brĂ€nsle som ersĂ€tter fossila alternativ. Den biogasen kan i sin tur anvĂ€ndas som drivmedel för vĂ„ra Åbofartyg,” sĂ€ger Dani Lindberg, hĂ„llbarhetschef pĂ„ Viking Line.

DĂ€rmed sluter rederiet cirkeln – frĂ„n hĂ„llbar matlagning till grön energi.