Kocken och krögaren Stefan Ekengren hyllar den svenska potatisen under årets Sthlm Food & Wine. Inför mässan delar han sina fem bästa tips för att lyckas med potatis – från rätt sort till perfekt sälta.
Under Sthlm Food & Wine 7–9 november skapas en stor yta tillägnad den svenska potatisen – i samarbete med Stefan Ekengren, en av Sveriges mest passionerade potatisexperter.
“Potatisen är en supergröda – näringsrik, billig och tillgänglig året runt. Den går att tillaga på otaliga sätt, och gårdagens potatis kan lätt bli en ny rätt. Det minskar matsvinnet,” säger Stefan Ekengren.
🥔 Stefans fem bästa potatistips
-
Välj fast potatis till moset
Fast potatis ger fastare konsistens, mindre stärkelse och enklare inblandning av smör och grädde. -
Mjölig potatis ger krispigt resultat
Använd mjölig potatis till pommes, chips och ugnsrost – den ger en krispig yta och mjukt inre. -
Lägg färskpotatisen i kokande vatten
Det ger jämnare kokning och bevarar mer näring. -
Skrubba i stället för att skala
Du behåller smaken och näringen – och saltet tränger in bättre. -
Hitta rätt sälta och håll fast vid den
En matsked salt per liter vatten räcker för cirka ett kilo potatis – ett bra riktmärke.
🍽️ Potatis på mässan
På Sthlm Food & Wine serverar Stefan olika potatisrätter för provsmakning. Besökare kan även köpa potatissorter, ta del av recept och testa nya köksredskap för potatis – eller prova nyskapande chips.
Sthlm Food & Wine äger rum 7–9 november på Stockholmsmässan i Älvsjö, parallellt med Allt för Hälsan.