Nyheter

Stefan Ekengren delar sina fem bästa potatistips inför Sthlm Food & Wine 2025

Kocken och krögaren Stefan Ekengren hyllar den svenska potatisen under årets Sthlm Food & Wine. Inför mässan delar han sina fem bästa tips för att lyckas med potatis – från rätt sort till perfekt sälta.

Under Sthlm Food & Wine 7–9 november skapas en stor yta tillägnad den svenska potatisen – i samarbete med Stefan Ekengren, en av Sveriges mest passionerade potatisexperter.

“Potatisen är en supergröda – näringsrik, billig och tillgänglig året runt. Den går att tillaga på otaliga sätt, och gårdagens potatis kan lätt bli en ny rätt. Det minskar matsvinnet,” säger Stefan Ekengren.

🥔 Stefans fem bästa potatistips

  1. Välj fast potatis till moset
    Fast potatis ger fastare konsistens, mindre stärkelse och enklare inblandning av smör och grädde.

  2. Mjölig potatis ger krispigt resultat
    Använd mjölig potatis till pommes, chips och ugnsrost – den ger en krispig yta och mjukt inre.

  3. Lägg färskpotatisen i kokande vatten
    Det ger jämnare kokning och bevarar mer näring.

  4. Skrubba i stället för att skala
    Du behåller smaken och näringen – och saltet tränger in bättre.

  5. Hitta rätt sälta och håll fast vid den
    En matsked salt per liter vatten räcker för cirka ett kilo potatis – ett bra riktmärke.

🍽️ Potatis på mässan

Sthlm Food & Wine serverar Stefan olika potatisrätter för provsmakning. Besökare kan även köpa potatissorter, ta del av recept och testa nya köksredskap för potatis – eller prova nyskapande chips.

Sthlm Food & Wine äger rum 7–9 november på Stockholmsmässan i Älvsjö, parallellt med Allt för Hälsan.