Nyheter

Triss i svenska mästerskap på Sthlm Food & Wine 2025

Den 7–9 november fyller Sthlm Food & Wine återigen Stockholmsmässan med smaker, dofter och energi. Helgen bjuder på mat, vin, choklad och inspiration – men också tre stora mästerskap: Pralin-SM, Mack-SM och Årets Konditor.


🍫 Pralin-SM – choklad som konstform

Den 9 november möts fem av Sveriges skickligaste pralinhantverkare i kampen om titeln Årets Pralinhantverkare. Tävlingen arrangeras av Sveriges bagare- och konditormästare (SBoKM) och Stockholmsmässan. Vinnaren får under ett år representera branschen och inspirera till nya, smakrika skapelser.

Finalister:

  • Carina Lovén – Chocolaterian, Båstad

  • Joachim Malmsten – Malmstens Mat & Choklad, Torhamn

  • Elisabeth Moglia – Elisabeths Praliner, Nyköping

  • Eric Bäckström – Bread & Sweets by Jennie, Västerås

  • Hannah Gustafsson – Chocolaterian, Båstad

Under finalen följer publiken tävlingen på nära håll. De ser hur hantverket tar form, steg för steg, när deltagarna balanserar smak, design och precision.


🥪 Mack-SM – kreativitet mellan bröd

Den 8 november tar finalisterna i Mack-SM plats på scen. På bara 45 minuter skapar de 20 mackor på årets tema “Balans”. Domarna bedömer smak, råvaror, hållbarhet och estetik.

“Mackan har blivit en symbol för modern matglädje – enkel, men fylld av nytänkande,” säger arrangören.

Finalister:

  • En bit av Öland – Sanna Olsson, Gylles Konditori, Karlskrona

  • Skog och Slätt – Karin Gullberg, Linds Bageri, Tranås

  • Toscana – Ebbe Iseborn, Schiacciateria Firenze, Falkenberg

  • Landgången – Daniel Svensson, Världsarvet Grimeton Radiostation, Varberg

Publiken får uppleva allt från klassiska smaker till helt nya tolkningar. Samtidigt inspirerar tävlingen till kreativitet i varje kök – från kaféer till hemmabagare.


🍰 Årets Konditor – moderna klassiker med nya uttryck

Den 7 november bjuder finalen av Årets Konditor på tårtor, bakelser och småverk i världsklass. Temat “Moderna Klassiker” lockar till nytänk och skapar en visuell fest för ögat.

Varje konditor presenterar tårtor, petit fours och showbord inför både jury och publik. Juryn bedömer smak, teknik, presentation och innovation.

Finalister:

  • Rebecka Steen – Gothia Towers, Göteborg

  • Andreas Modd – Haymarket by Scandic, Stockholm

  • Carolina Filipson – Scandic Laholmen, Strömstad

  • Erika Rinzén – Nya Konditoriet, Umeå

  • Kristin Hamberg – Socker Sucker, Stockholm

“Årets Konditor visar hur hantverk och passion tillsammans kan skapa konst i dessertform,” säger tävlingsledningen.


🍷 En helg fylld av smak, energi och inspiration

Under tre dagar möts branschfolk, kreatörer och matälskare på Stockholmsmässan.
Besökarna kan provsmaka vin, champagne, öl, choklad och street food. Dessutom erbjuds workshops, möten med matprofiler och unika smakupplevelser.

Sthlm Food & Wine arrangeras den 7–9 november, parallellt med Allt för Hälsan. Tillsammans skapar mässorna en helg fylld av energi, kunskap och matglädje.