Nyheter

Svenska teamet redo för Bocuse d’Or Europe – vägen mot Marseille 2026 har börjat

Sverige är redo för EM i matlagning, Bocuse d’Or Europe, som avgörs i Marseille den 15–16 mars 2026. Med Ludwig Tjörnemo som kandidat, Emilia Björklund som commis och Jimmi Eriksson som coach är det svenska Bocuse d’Or-teamet nu komplett. De tio bästa länderna från EM går vidare till VM i Lyon i januari 2027 – där världens främsta kockar tävlar om gastronomins mest prestigefyllda medaljer.

“Vi vet att konkurrensen är hård, men vi är fast beslutna att göra allt för att nå pallplats och fortsätta sätta Sverige högt på den gastronomiska kartan,” säger Ludwig Tjörnemo.

Ett starkt svenskt team

Ludwig Tjörnemo säkrade sin plats som svensk kandidat efter segern i Bocuse d’Or Sweden 2025. Han har mer än tio års erfarenhet som tävlingskock och har tidigare vunnit Årets Kock, tagit guld i Culinary Olympics med Juniorkocklandslaget och varit lagkapten i Kocklandslaget.

Vid sin sida har han Emilia Björklund, 19 år, som redan utmärkt sig i tävlingssammanhang. Hon har vunnit både Årets Kockelever och Årets Kockelev samt gjort praktik på topprestauranger som Ekstedt och Portal.

Som coach återvänder Jimmi Eriksson till Bocuse d’Or-teamet, denna gång med erfarenhet både som tidigare svensk kandidat (2022–2023) och som en av landets mest meriterade tävlingskockar. Han har bland annat vunnit Årets Kock, Nordiska mästerskapen och Global Chef Challenge.

Även Peter Asp Jelksäter, coach till Gustav Leonhardt (kandidat 2024–2025), finns med i teamet som svensk juryrepresentant. Tommy Myllymäki, tidigare Bocuse d’Or-tävlande (2010–2011 och 2014–2015), är Sveriges Bocuse d’Or-president.

Nästa stopp: Marseille

Efter segern i det svenska kvalet väntar nu Bocuse d’Or Europe i Marseille, där de tio bästa lagen säkrar en plats i världsfinalen i Lyon 2027.

“Det känns otroligt inspirerande att veta var och när vi ska tävla. Vi är redo att gå in i köket och förbereda oss på bästa sätt inför tävlingen,” säger Ludwig Tjörnemo.

Sverige har deltagit framgångsrikt i Bocuse d’Or sedan starten 1987 och tagit flera medaljer genom åren. Nu siktar årets lag på att bygga vidare på den stolta traditionen och stärka Sveriges position som en av världens främsta gastronominationer.

📸 Foto: Gustaf Björlin – The Food Office