Oktobers sista lansering bjöd på en resa från rött till sött. Bourgogne från Jadot, kraftfull Hermitage från Guigal och ett legendariskt Prioratvin avrundades med en exklusiv äppelglögg från Brännlands iscider.
Bourgogne från Jadots äldsta ägor
Den anrika vinfirman Louis Jadot, verksam i Bourgogne sedan 1859, presenterade två viner från sina mest klassiska marker.
Båda bar beteckningen Domaine de Héritiers Louis Jadot, vilket avslöjade att de kom från firmans äldsta vingårdslotter i Côte de Beaune – naturligtvis baserade på pinot noir.
Domaine de Héritiers Louis Jadot Pernand-Vergelesses 1er Cru Clos de la Croix de Pierre Rouge 2023
399 kr | 750 ml | Nr 92618 | 480 flaskor
Vinet, som hämtade sitt namn från det ikoniska stenkorset vid ingången till vingården, imponerade med röd frukt och balanserad fatkaraktär efter 18 månaders lagring på franska ekfat. Det passade perfekt till grillat lamm, vilt, anka och klassiker som boeuf bourguignon.
Domaine de Héritiers Louis Jadot Beaune 1er Cru Clos Couchereaux 2023
539 kr | 750 ml | Nr 92130 | 360 flaskor
Med sitt söderläge och handskördade druvor levererade vinet elegans, krydda och djup – med toner av körsbär, jordgubbar, kardemumma och sandelträ. Ett vin för rätter av anka, kalv, lamm och lagrade ostar.
🍇 Hermitage från Guigal – kraft och elegans
I norra Rhône visade Guigal åter varför de kallas Kejsaren av Rhônedalen.
E. Guigal Hermitage Rouge 2021 (699 kr | Nr 90543 | 600 flaskor) var en mäktig syrah med lager på lager av björnbär, hallon, vitpeppar, charkuterier och choklad.
Efter tre års lagring på franska ekfat, var hälften nya, hade vinet fått en struktur som både imponerade nu och lovade stor utveckling i källaren.
🇪🇸 Laurel – legenden från Priorat
Daphne Glorian, grundare av Clos I Terrasses, fortsatte att skriva vinhistoria.
Hennes vin Laurel 2022 (549 kr | Nr 95186 | 480 flaskor) bestod av 75 % grenache, 20 % syrah och 5 % cabernet sauvignon – druvor från 30-åriga rankor.
Efter upp till 18 månaders lagring i franska fat, betongägg och amforor visade vinet upp typisk Prioratkraft med mörka bär, plommon, lakrits, örter och mineralitet. Perfekt till mustiga långkok, grillat lamm och rostade grönsaker.
🍎 Brännland Ember Äppelglögg 2024 – sötma med elegans
Brännland Iscider utanför Umeå fortsatte att imponera.
Deras Ember 2024 (189 kr | 500 ml | Nr 90341 | 6000 flaskor) var en äppelbaserad glögg skapad av fem äppelsorter, med Mutsu i spetsen.
Smaken kombinerade balans, syra och värmande sötma. En del av basen var fatlagrad iscider, förstärkt med äppeldestillat från Tevsjö destilleri.
”När vi släppte Ember första gången tänkte vi nog att det var något tillfälligt, något vi skulle göra ett eller två år men redan det första året blev reaktionerna så starka att vi har fortsatt och nu finns det en kundgrupp som återkommande vill dricka vår glögg, något vi är mycket glada över”, sa Andreas Sundgren, grundare av Brännland Iscider.
Den nya årgången kom dessutom med uppdaterad etikett i linje med Brännlands förnyade förpackningsdesign.
🔗 Läs mer: Till lanseringen »