William Carlström har tagit hem titeln som årets svenska mästare i Pâté-Croûte. Efter en intensiv tävlingsdag på Restaurangakademien i Stockholm klev han upp överst på pallen med ett bidrag som kombinerade confiterat anklår, fransk bloduva, anklever, pistage, lardo och svart trumpetsvamp. Till det serverade han picklad gurka och en äppelros med sauternesgelé.
Hans seger markerar både en revansch och ett steg närmare drömmen om en egen restaurang – något han planerar att förverkliga redan 2026.
“Att få revansch efter silverplatsen för två år sedan känns fantastiskt. Jag har lagt enormt mycket tid på att förfina varje del, så att få det här kvittot betyder väldigt mycket. Nivån i år var extremt hög, vilket gör segern ännu mer speciell,” säger Carlström.
Ett hantverk som kräver precision
Pâté-Croûte förenar charkuteri, bakning och gastronomi. Tekniken kräver både råvarukunskap, struktur och tålamod. I år bestod juryn av Tea Malmegård (Doma), Marcus Aujalay (Restaurant Tegelbacken) och juryordförande Peter Jelksäter från Bocuse d’Or Sverige.
Carlström har arbetat på några av Nordens främsta krogar – Aira, Riche Fenix, Kong Hans Kælder, Operakällaren, Punk Royale och Främmat. Erfarenheterna har, enligt honom, skapat den tekniska grund som blev avgörande i tävlingen.
“Jag har länge velat skapa något eget och nu känns tiden rätt. Redan efter gymnasiet lovade jag mig själv att öppna en krog innan jag fyller 30 – vi får se om jag hinner,” säger han.
Resultatlista SM i Pâté-Croûte 2025
🥇 1. William Carlström
🥈 2. Gerdvilas Zalys, Nabo
🥉 3. Victor Magdeburg, Chez Jolie
SM avgjordes den 11 november. Tidigare vinnare är Malidza Larsson (2023) och Amanda Ledel (2024).