Arla investerar nästan 70 miljoner kronor i mejeriet i Falkenberg för att möta den växande efterfrågan på KESO® cottage cheese. Satsningen stärker svensk livsmedelsberedskap, ökar kapaciteten med 1 500 ton per år och ger Europas största cottage cheese-mejeri möjlighet att fortsätta växa.
Arlas mejeri i Falkenberg fortsätter sin rekordresa. Efter två år av historiskt hög efterfrågan på cottage cheese gör Arla nu en storsatsning som ska säkra framtidens produktion. Investeringen på närmare 70 miljoner kronor innebär nya system för filtrering, kylning och vattenteknik, vilket tillsammans ökar den årliga kapaciteten med omkring 1 500 ton.
Den proteinrika trenden fortsätter dessutom att växa – både i Sverige och internationellt. Fler konsumenter väljer cottage cheese och kvarg för sin höga proteinhalt och låga fettnivå. Sociala medier, träningskultur och ett skarpare fokus på hälsosam mat bidrar till utvecklingen.
– ”Vi har slagit rekord två år i rad, och den här satsningen kommer helt rätt i tiden. Den hjälper oss att hålla jämna steg med konsumenternas ökade intresse och ger samtidigt en stabil och lönsam avsättning för Arlaböndernas mjölk,” säger Christian Svensson, mejerichef på Arla Falkenberg.
Rekordår och växande betydelse för svensk livsmedelsberedskap
I slutet av oktober stod det klart att 2025 blir ännu ett rekordår för mejeriet. Produktionen närmar sig 27 000 ton cottage cheese – en ökning med 17 procent jämfört med tidigare rekord. Samtidigt stärker satsningen Sveriges egen produktion av proteinrika livsmedel, vilket ökar robustheten i landets livsmedelsförsörjning.
Byggstart i början av nästa år
Arla planerar att påbörja byggnationen i början av nästa år. Den nya kapaciteten beräknas vara i drift under fjärde kvartalet 2026.
Fakta om Arla Falkenberg
-
Europas största cottage cheese-mejeri – helt fossilfritt sedan december 2024.
-
Producerar cirka 60 olika varianter av cottage cheese, bland annat KESO® och Cheasy®.
-
Tar emot omkring 130 miljoner kilo mjölk årligen, främst från Arlagårdar i Halland.
-
Dygnet runt-produktion året om.
-
Prognos för 2025: 27 000 ton cottage cheese.
-
Anläggningen sysselsätter cirka 130 medarbetare.