Nyheter

Presentation får fler att välja vegetarisk mat – ny forskning från Örebro universitet

Hur vi presenterar en maträtt påverkar våra val mer än vi tror. Forskaren Ansung Kim vid Örebro universitet visar att fler väljer vegetariskt när rätterna påminner om traditionella kötträtter – både i form och presentation.

Presentation styr måltidsvalen

Kött har en stark roll i svensk matkultur. Det står ofta för smak, textur och identitet i klassiska rätter. När köttet försvinner upplever många att måltiden känns ofullständig.

– Många vill ha växtbaserade produkter som liknar kött i både textur och smak, säger Ansung Kim.

När restauranger erbjöd en växtbaserad pannbiff ökade andelen gäster som valde det vegetariska alternativet. Effekten blev ännu starkare när rätten presenterades som ”kockens val”. Då upplevde fler att alternativet kändes tryggt och attraktivt.

Kultur påverkar hur vi uppfattar mat

Ansung Kim jämför även svenska måltider med koreanska. I Sydkorea ingår tofu naturligt i många rätter och ses inte som en ersättning till kött. Där kan en rätt kännas komplett även utan animaliska komponenter. I Sverige fyller köttet däremot en symbolisk funktion som påverkar hur vi tolkar matens helhet.

Traditioner formar framtidens måltider

I sin fortsatta forskning vill Ansung Kim förstå hur kultur och mattraditioner styr våra val över tid. Nya kök kan förändra vanor, precis som tacos och pizza blivit självklara inslag på svenska middagsbord.

– Margarin började som en ersättning till smör men har fått en egen plats i våra kök. Växtbaserade produkter kan gå samma väg, säger hon.