KRAV har tilldelats Allt om Mat:s hållbarhetspris 2025 – ett erkännande som hyllar organisationens 40 år långa arbete för en mer hållbar livsmedelsproduktion. Juryn beskriver KRAV som ”en grön fyr i mörkret för svenska konsumenter, för hållbara val och en ljusare framtid”.
Ett pris som speglar långsiktigt arbete
Under fyra decennier har KRAV drivit utvecklingen mot mer hållbara, etiska och klimatsmarta val i hela livsmedelskedjan. Därför väcker årets pris stor stolthet.
– Att vårt hårda arbete belönas på ett så fint sätt gör mig oerhört stolt. Många människor står bakom KRAVs framgångar och har bidragit till den plats vi är på i dag, säger Emma Rung, vd på KRAV.
Allt om Mat har delat ut sitt stora matpris sedan 1986. När redaktionen lanserade satsningen Hållbara val i köket instiftades även ett hållbarhetspris. Den första vinnaren 2024 var kocken Jessie Sommarström. Årets pris går till en aktör som under lång tid skapat förändring både i Sverige och internationellt.
En hyllning till hela kedjan
KRAV ser priset som ett bevis på att hela den svenska kedjan av lantbrukare, producenter, förädlare, restauranger, handlare och konsumenter gör skillnad.
– Det här priset är till alla som möjliggör KRAV-märkningen. Tillsammans gör vi en ljusare framtid möjlig, säger Emma Rung.
Juryns motivering
”I en tid då miljöfrågorna inom matindustrin borde hamna högre på agendan, belönar vi en organisation som under 40 års tid har arbetat för en mer hållbar livsmedelsproduktion. Den välbekanta symbolen lyser som en grön fyr i mörkret för svenska konsumenter, för hållbara val och en ljusare framtid.”