HelloFresh presenterar nu den nya upplagan av matrapporten Sverige till bords 2025, som visar vilka trender som redan präglar svenskarnas matvanor och vilka som blir tongivande under 2026. Rapporten bygger på global data från 17 000 deltagare i 15 länder samt en omfattande svensk YouGov-undersökning.
– Sverige till bords ger en unik inblick i hur svenskarna lagar mat. Vi kombinerar vad människor säger med vad som faktiskt ligger på tallriken. Det skapar en tydlig bild av både val och vanor i köket, säger Karin Wenner, receptkreatör och matexpert på HelloFresh.
1. Hemmet blir restaurangen
2026 fortsätter trenden att laga mer mat hemma – inte för att vi behöver, utan för att vi vill. Nästan hälften (47 %) äter mer sällan på restaurang och nästan en tredjedel (29 %) lagar mer mat hemma än för ett år sedan.
Två av tre svenskar är dessutom öppna för att återskapa restaurangrätter i hemmet.
Många vill även höja kvaliteten på sin matlagning:
• 24 % vill investera mer i premiumråvaror
• 20 % vill bjuda hem gäster oftare
2. Afrikanska kök i fokus
Afrikanska smaker trendar globalt – och nu når intresset Sverige. Bland yngre svenskar uppger 11–10 % att de vill testa etiopisk mat under nästa år.
– Många internationella kök är vardagsmat idag. De afrikanska köken är däremot fortfarande outforskade här hemma. 2026 kan bli året då fler upptäcker Afrikas enorma mångfald, säger Karin Wenner.
3. AI blir en självklar matpartner
47 % är positiva till att använda AI för att förenkla matlagningen. Svenskarna vill ha:
• receptförslag
• matlagningstips
• smart hjälp med planering
AI blir enligt rapporten ett av nästa års största skiften i köksvanor.
4. Millennials formar Sveriges framtida smakpalett
Millenniegenerationen (30–39 år) är den mest nyfikna. De driver smakutvecklingen och formar nästa generations matvanor. Jämfört med snittet är de extra sugna på att laga:
+10 % indiskt
+9 % japanskt
+7 % kinesiskt
+6 % mexikanskt
+6 % fusion
Tillbakablick: 2025 var året då svenskarna blev mer globala i köket
37 % lagade mer internationell mat än tidigare. 44 % inspirerades av trender i sociala medier.
De mest lagade köken:
-
Italienska
-
Skandinaviska
-
Amerikanska
HelloFresh mest populära recept 2025:
-
Köttbullar med potatismos (såklart)
-
Grekisk nötfärsbiff
-
Honungs- och sojamarinerad kyckling