Nyheter

Thatsup siar om krogåret 2026 – detta blir inne och ute nästa år

Ett nytt år betyder nya mat- och krogtrender. Som Sveriges största krog- och stadsguide har Thatsup tagit tempen på restauranglivet och listar vad som väntas dominera under 2026 – och vad vi gärna lämnar bakom oss. På innelistan hamnar bland annat grillat över öppen eld och italienska influenser, medan QR-menyer och automatiska dricksförslag kvalar in på utelistan.

– Varje år ser vi tydliga rörelser i hur människor vill äta, umgås och uppleva restauranger. Inför 2026 märks en stark längtan efter det genuina, det sociala och det hantverksmässiga, säger Thatsup.

Inne 2026

Eld och grill
Vad har 2026 och stenåldern gemensamt? Elden. Mat lagad över öppen glöd fortsätter att ta plats på menyerna och blir allt mer central i köken. Krogar som Sperling & Co och Chingu BBQ & Sojubar har redan gjort succé, och när Björn Frantzén öppnar grillkrogen Emberlin på Stureplan lär trenden cementeras ytterligare.

Återuppståndna restauranger
Det är inte bara nya koncept som lockar gäster. Under det senaste året har flera älskade restauranger gjort comeback – däribland Krog Agrikultur, Shibumi, Nook och Snotty’s Bar Klow. För gästerna innebär det en nostalgisk återförening, ofta i uppdaterad form. Att stänga behöver med andra ord inte betyda slutet.

Ute 2026

QR-menyer och automatisk dricks
Digitala lösningar i all ära, men enligt Thatsup börjar gästerna tröttna på QR-menyer och automatiska dricksförslag. Personlig service, tydlighet och valfrihet står högre i kurs när restaurangupplevelsen återigen blir mer mänsklig.

Vill du läsa hela listan över vad som är inne och ute i krogvärlden 2026?

Se Thatsups fullständiga trendspaning här.