Nyheter

Så firar krogprofilerna julafton

Julen är här, och med den kommer doften av saffran, tända ljus och värmande glögg. Men hur firar egentligen några av Sveriges mest välkända kockar och krogprofiler julafton? Thatsup har pratat med flera av dem om deras jultraditioner – och gemensamt är en tydlig längtan efter lugn, närvaro och mindre krav.

Julen handlar om närhet och enkelhet

För Marion Ringborg, matkreatör, krögare och kock bakom Studio Canteen och Studio Marion, står familjen i centrum. Hon betonar vikten av att hålla julen nära det man redan tycker om.

– Julen är till för familj och för att ha tid att umgås. Håll dig till det du känner till och addera bara lite julig krydda, säger hon.

Även Frida Ronge, prisbelönt kock och kreativ ledare för Hållbara Matupplevelser på Strawberry, slår ett slag för ett mer avslappnat firande.

– Sänk ribban på allt. Förväntningar, matprepp och presenter. Försök se julen mer som semester än som hundra måsten, tipsar hon.

Julkärlek, omtanke och gemenskap

För Johan Jureskog, krögare bakom bland annat Restaurang AG och Rolfs Kök, handlar julen minst lika mycket om omtanke som om mat.

– Ring den du annars inte hade ringt och sprid julkärlek. Försök vara snäll, och gärna lite extra just nu, säger han.

Samtidigt beskriver Karin Jamil, tvåa i Sveriges Mästerkock 2024 och Thatsup-ambassadör, en jul fylld av både aktivitet och återhämtning.

– Vi kommer baka, pyssla, pussla, laga mat, dricka drinkar, sitta framför brasan och ta skogspromenader. Det är vår jul, berättar hon.

Hembakat, glögg och levande ljus

Flera profiler lyfter det enkla hantverket som julens höjdpunkt. Albin Wessman, krögare bakom Adam/Albin, Solen och Nori Bar, vill gärna bidra med något hembakat.

– Något hembakat till adventsfikat känns viktigt. Dessutom är det roligt att göra egen glögg – det är enkelt och blir väldigt gott, säger han.

Jonas Lagerström, vinnare av Kockarnas kamp och krögare på Etoile och Celeste, håller med.

– Jag tycker om att antingen göra egen glögg eller att smaka upp en färdig med något extra. Det krävs inte mycket för att göra den mer personlig och spännande.

En jul med mindre prestation – och mer värme

Sammantaget visar krogprofilernas julfiranden att även de som lever för mat och gastronomi längtar efter samma sak som många andra: tid tillsammans, värme och mindre press. Oavsett om det handlar om hembakad glögg, ett samtal till någon man saknar eller bara att sänka kraven, kretsar julen kring gemenskap.

👉 Läs hela artikeln med alla svar på Thatsup.