Nyheter

Västerbottens mat intar Stockholms ikoniska scener

Under slutet av januari och början av februari kliver Västerbottens mat rakt in i Stockholms gastronomiska finrum. På tre av stadens mest ikoniska scener – Grand Hôtel, Guldbaggegalan och NK:s saluhall – får regionala råvaror, mathantverk och producenter stå i centrum.

– Vi är väldigt stolta över att våra livsmedelsproducenter uppmärksammas så här stort. Samtidigt hoppas vi att satsningen leder till nya kontakter, samarbeten och kunder, säger Annica Mäkitalo, strateg på Region Västerbotten och projektledare för Stärkt livsmedelsnäring i Västerbotten.

Västerbotten på Grand Hôtel

Västerbotten är det enda länet i Sverige som varje år har en egen buffé på Grand Hôtel. Mellan den 21 januari och 8 februari dukas Västerbottensbuffén upp på Verandan, med officiell invigning den 20 januari 2026.

Buffén leds återigen av Ella Nilsson, Västerbottens egen matambassadör, som i över tre decennier har förmedlat länets smaker, traditioner och berättelser till hotellgäster från hela världen.

Enligt Grand Hôtel själva är Västerbottenveckorna en årlig höjdpunkt som ger hotellet ”en extra gnista av magi”, där lokala råvaror och genuint mathantverk står i fokus.

Smak av Västerbotten på Guldbaggegalan

Redan den 19 januari 2026, dagen innan invigningen på Grand Hôtel, serveras Västerbottniska smaker på Sveriges största filmfest. Under Guldbaggegalan bjuds gästerna på den specialkomponerade galatallriken Smak av Västerbotten.

Menyn har tagits fram av kockarna Björn Norén från Umeå universitet och Anders Samuelsson från Gotthards Krog. Rätterna bygger på råvaror från några av länets främsta producenter och är ett resultat av samarbetet mellan Region Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten.

Västerbottens mat i NK Saluhall

Samtidigt tar Västerbottens smaker plats i vardagens matupplevelser. I perioden 20 januari till 8 februari gör Rot Butik & Kök i NK Saluhall en unik regional pop-up – den första i sitt slag för butiken.

Under gästperioden finns produkter från åtta västerbottniska producenter på hyllorna:

  • Åkerbärssylt – Bärkraft i Norrland

  • Rentjipps – Nya Tärnavilt

  • Tunnbröd – Rödå Bröd & Spis

  • Jägarsnacks – Hembygdens Kött & Chark

  • Svartvinbärsnektar – Ängersjö Bär & Grönsaker

  • Salamikorv – Grisbilen

  • Kaffeost – Svedjan Ost

  • Mandelpotatis – Björkmans Potatis

Initiativet har tagits av Ella Nilsson och produceras av Region Västerbotten tillsammans med partners inom projektet Stärkt livsmedelsnäring i Västerbotten.

– Livsmedelsproducenterna är avgörande för Västerbottens utveckling. Med våra naturresurser, långa mathantverkstradition och goda förutsättningar för hållbar produktion finns stora möjligheter att stärka både näringen och matturismen ytterligare, säger Annica Mäkitalo.

Bild: Västerbottens matambassadör Ella Nilsson vid Västerbottenbuffén på Grand Hôtel. Foto: Patrick Trägårdh