Falstaff Nordic har presenterat sin restaurangguide för 2025. Årets mest prestigefyllda utmärkelse ”Chef of the Year” går till Florencia Abella, kökschef på Ekstedt. Med rötter i den argentinska grilltraditionen och en unik känsla för eld som råvara, har hon satt en ny standard för det nordiska köket.
”Det är en ära att få ta emot det här priset. Att få ett sådant erkännande är glädjande, det betyder mycket att veta att vår passion för matlagning når fram till gästerna. Jag är också tacksam för mitt fantastiska köksteam, som alltid stöttar mig,” säger Florencia Abella.
Campana Buenos Aires
Florencia Abella växte upp i Campana, en förort utanför Buenos Aires. Här formades hennes matlagning av familjens asado-traditioner, från pappans grillkvällar till farmoderns hantering av elden. På Ekstedt har hon förfinat detta arv och skapat en gastronomisk upplevelse där öppen eld är både verktyg och ingrediens. Hennes sätt att arbeta med eld har beskrivits som en syntes mellan elegans och urkraft: “She has seamlessly woven heritage into her culinary philosophy, crafting dishes that blend haute cuisine with the primal glow of open flames”, skriver Falstaff.
Ledarskap
Under hennes ledarskap har restaurangen tagit nya kliv. I det nyligen utbyggda köket skapas rätter som kombinerar rustik eldlagning med gastronomisk finess – från flambadou-grillade ostron till eldbakad sparris med fermenterad nässelsås och Karljohansufflé där minsta temperaturväxling avgör slutresultatet. Varje detalj präglas av hantverk, känsla och precision.
De främsta kockarna
Falstaff är en av Europas ledande mat- och dryckesguider, med ursprung i den tyskspråkiga världen. Genom Falstaff Nordic lyfts de främsta kockarna, restaurangerna och smakupplevelserna i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island.
Ekstedt hyllades dessutom med 96 poäng och placerade sig på femte plats i Sverige i årets guide.
Florencia Abellas utmärkelse befäster hennes position som en av Nordens mest tongivande kockar, samtidigt som det bekräftar Ekstedts roll som en av de främsta destinationerna för matlagning över eld i världen.