Från Sverige-märkningen har fortsatt hög kännedom och ett rekordhögt förtroende. Att stötta svenska bönder är den främsta anledningen till att välja svenskt, samtidigt som allt fler väljer svenskt för att bidra till Sveriges försörjningsförmåga.
Vilka faktorer väger tyngst vid matinköp, vilka varor anses viktigast att köpa svenskt av och vilken betydelse har ursprungsmärkning? Det och mycket mer får du svar på i Attitydundersökningen 2025, en undersökning om konsumenters kännedom, kunskap och attityder till ursprung på råvaror och livsmedel.
Snabbfakta ur Attitydundersökningen:
- Märkningarna Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige har fortsatt hög kännedom (87 %).
- Drygt åtta av tio (82 %) av de som känner till märkningarna har förtroende för dem, vilket är en rekordhög siffra.
- Kännedomen om Från Sverige-märkningarna är allra högst bland unga vuxna, 18–34 år (91 %).
- Viktigaste faktorerna vid matinköp anses vara ursprung, tillverkningsland och lägsta pris. Närodlat är den faktorn som ökat mest.
- Att stötta svenska bönder anses som den främsta anledningen till att välja svenskt. Samtidigt märks en tydlig ökning i viljan att bidra till Sveriges försörjningsförmåga.
- Ägg är den vara som flest tycker är viktig att köpa svenskt av. Därefter följer nötkött, mjölk, potatis, fågel och fläskkött.
- Tre av fyra (73 %) konsumenter tycker att det är viktigt att Från Sverige-märkningen finns och att en tydlig ursprungsmärkning underlättar vid köp av livsmedel.
Hög kännedom och rekordhögt förtroende
Kännedomen om ursprungsmärkningen Från Sverige är fortsatt mycket hög. Hela 87 procent av konsumenterna känner till någon av märkningarna Från Sverige, Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige. Av dessa uppger 82 procent att de har förtroende för märkningarna, vilket är en rekordhög siffra. Tre av fyra tycker dessutom att det är viktigt att Från Sverige-märkningen finns på livsmedel och råvaror, en ökning jämfört med föregående år.
Högst kännedom finns hos unga vuxna i åldern 18–34 år där hela 91% känner till någon av Från Sverige-märkningarna.
– Det är glädjande att kännedomen är fortsatt hög och att förtroendet för Från Sverige-märkningen nu är uppe på en rekordnivå. Vi ser en tydlig ökning i viljan att bidra till Sveriges försörjningsförmåga och att konsumenterna värdesätter att vi har en fungerande livsmedelsproduktion i Sverige. Från Sverige-märkningen är en uppskattad ursprungsmärkning som underlättar för konsumenterna att välja svenskt vilket i sin tur stärker de svenska mervärdena, säger Tina Stugemo, vd på Svenskmärkning.
Viktiga faktorer vid matinköp
När det kommer till vilka faktorer som spelar störst roll vid val av mat och dryck, både i butik och online, hamnar råvarans ursprung i topp. Därefter följer tillverkningsland och lägsta pris. Även ingredienserna, närodlat och varumärket lyfts fram som betydelsefulla faktorer. Närodlat är den faktor som ökat mest i betydelse sedan föregående mätning.
Topp 5 faktorer vid val av mat och dryck
1. Ursprung
2. Tillverkningsland
3. Lägsta pris
4. Ingredienserna
5. Närodlat
Försörjningsförmåga allt viktigare
Att stötta svenska bönder anses som den främsta anledningen till att välja svenskt. Samtidigt märks en tydlig ökning i viljan att bidra till Sveriges försörjningsförmåga. Allt fler ser värdet i att maten är producerad i Sverige och att vi har en livsmedelsförsörjning som även fungerar i tider av kris.
Andra vanliga skäl till att välja svenskt är viljan att gynna svensk livsmedelsindustri, att svenska bönder använder mindre antibiotika i djuruppfödningen och att det anses som ett bra val ur klimat- och miljösynpunkt.
Viktigaste varorna att köpa svenskt av
Ägg är den vara som flest tycker är viktig att köpa svenskt av. Därefter följer nötkött, mjölk, potatis, fågel och fläskkött. Intresset för svenskt kött har ökat jämfört med tidigare år, där nötkött och fläskkött står för de största ökningarna.
Framtidstron är dessutom stark. Nästan hälften tror att de kommer att äta ännu mer svenskt om fem år.
Topp 10: Viktigaste varorna att köpa svenskt av
1. Ägg
2. Nötkött
3. Mjölk
4. Potatis
5. Fågel (kyckling och kalkon)
6. Fläskkött
7. Morötter
8. Grädde
9. Smör
10. Ost
– Konsumenterna lyfter särskilt vikten av att välja svenskt inom vissa kategorier där ägg, nötkött och mjölk är de varor som hamnar högst upp på listan. Samtidigt ser vi fram emot att öka andelen Från Sverige-märkta varor inom våra prioriterade tillväxtkategorier mejeri och ost, frukt och grönt samt bröd. Här ser vi en stor potential att växa för att gör det ännu enklare för konsumenterna att välja svenskt inom dessa kategorier, säger Tina Stugemo, vd på Svenskmärkning.
Ägg hamnar högst upp på topplistan över varor som anses viktiga att köpa svenskt av. Därefter rankas nötkött, mjölk, potatis, fågel och fläskkött.
Tydlig ursprungsmärkning gör skillnad
92 % anser att det är viktigt att det finns en livsmedelsindustri i Sverige. Hela 71 % anser att en tydlig svensk ursprungsmärkning underlättar när de handlar mat och dryck.
Från Sverige-märkningen startades i april 2016 av en enad bransch som ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på svenskproducerade livsmedel, sedan dess har märkningen haft rekordfart och idag använder cirka 230 företag märket på över 12 000 godkända råvaror, livsmedel och växter i butiker och på restauranger.
Från Sverige-märkningens kriterier är: Odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.
Ursprung på restaurang
För restauranger blir det allt viktigare att kommunicera matens ursprung. Ungefär fyra av tio uppger att de tänker på var råvarorna kommer ifrån när de äter på restaurang. Det är framför allt kvinnor, personer i åldern 55 till 64 år och boende på landsbygden eller i mindre städer som i högst grad reflekterar över ursprunget. Intresset märks också i att många ibland frågar personalen om var maten kommer ifrån.
Bakgrundsfakta
Attitydundersökningen om ursprung på livsmedel och råvaror är framtagen av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning AB, som står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där även Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår. Undersökningen genomfördes genom 1 062 intervjuer i webbpanel under perioden 18–27 februari 2025. Siffrorna som redovisas i rapporten är avrundade till närmsta heltal.