Nyheter

Svenskt snus räddar liv: Dags för en nyanserad mediedebatt

Snusets svartmålning i svensk media. För en tid sedan tog mitt tålamod slut. Jag läste ännu en kvällstidning och såg rubriken ”Här är det mest och minst farliga snuset.” Varför är nästan alla artiklar om snus eller vitt snus negativa och sensationslystna? Snus har bidragit till att svenska män har en av världens lägsta andel dagliga rökare.

Kvinnor, som tidigare varit mer motvilliga till brunt snus, har nu också minskat sin rökning. Mycket tack vare vitt snus som, till skillnad från brunt snus, inte missfärgar tänderna. I TV4 och SVTs nyhetssoffor dominerar ”anti-allt-nikotin” organisationerna oinskränkt och alltid helt utan meningsmotståndare. Det svenska folket matas med skrämselpropaganda och obevisade teser. Och något utrymme för debatt ges aldrig vilket är märkligt eftersom Tidöpartierna är helt överens om att skademinimering ska gälla också för nikotinprodukter i vårt land. Detta finns det Riksdagsbeslut på!

Snus och muncancer?

Expressen citerar nikotinforskaren Louise Adermark som påstår att snus ökar risken för flera cancerformer, inklusive munhålecancer. Dock nämns inte Karolinska Institutets långtidsstudie 2022 med 418 369 svenska män som följts i årtienden och som visar att det inte finns något samband mellan svenskt snus och muncancer. Faktum är också att den enorma studien visar att normal användning av snus, fyra dosor eller mindre per vecka, minskar risken för muncancer med 35% jämfört med de som aldrig snusat.

Nikotin leder till cancer?

Media fokuserar ofta på nikotininnehållet i snus. Nikotin i sig självt orsakar dock inte cancer. Både FDA, WHO och andra organisationer erkänner detta. Snus och vitt snus är en av de minst skadliga formerna av nikotinkonsumtion, medan rökning orsakar cirka 8 miljoner förtida dödsfall årligen, enligt WHO. Sverige har sedan 2022 också en heltäckande lagstiftning avseende tobaksfria nikotinprodukter som med fördel skulle kunna kopieras av resten av världen, framför allt i länder där lagstiftning helt saknas.

Sverige når WHO:s och EU:s mål om ett rökfritt land

I november 2024 rapporterade Folkhälsomyndigheten att endast 4,5% av den svenskfödda befolkningen röker dagligen, vilket är lägre än WHO:s och EU:s mål för 2040. I EU röker cirka 24% av den vuxna befolkningen dagligen.

Inflammation och skador på munslemhinnan

Louise Adermark påpekar dock korrekt att snus kan orsaka inflammation och skador på munslemhinnan. Jag är uppfinnaren av Stingfree-tekniken, en nikotinpåse med integrerat skydd för tandköttet och munslemhinnan. Stingfree AB informerar öppet om snusskador som gingivit, snuslesioner, irriterat och tillbakadraget tandkött samt hur man bäst slutar snusa. Stingfree Innovationen har blivit en succe och indikerar att flera munhälsoproblem med snus och vitt snus kan reduceras genom ny teknik. Principen med ett inbyggt skydd för tandköttet i snusprillor är patentgodkänd i hela Europa och USA. Efter ett test med 23 snusande tandläkare 2024 informerar nu 87% av dessa sina snusande patienter med snusskador som snuslesioner och/eller irriterat tandkött att prova Stingfree nikotinpåsar om de inte vill- eller kan sluta snusa helt.

Snusets roll i att minska rökningen i Sverige är obestridlig. Det är dags att media ger en balanserad bild av snusets hälsorisker och fördelar jämfört med världens största påverkbara dödsorsak som är rökning.