Nyheter

Äppelblomningen närmar sig med stormsteg

Efter en mild vinter i södra Sverige är den efterlängtade äppelblomningen redan på gång – återigen tidigare än året innan.

På Kiviks Musteri som har odlingar såväl i Kivik, Torup och utanför Lund, spår man att blomningen på den västra sidan kommer vara igång redan i slutet på vecka 18. Där står päronträden redan i full blom. Odlingarna i Kivik blommar normalt ungefär en vecka senare och i den arrenderade odlingen Torup upp mot Brösarps backar kommer blomningen igång ytterligare något senare.

Hav av vitrosa blommor

I Kiviks Musteris odlingar står totalt ca 200 000 äppelträd uppdelat på ett 50-tal olika sorter. Det betyder också att träden blommar vid olika tider. Blomningen startar oftast med Transparente Blanche och Gravensteiner och avslutas ett par veckor senare. Under perioden fylls odlingarna runt musteriet med ett hav av vitrosa blommor.

Händelsen är mycket eftertraktad bland besökare och till Kiviks Musteri är det många och hör av sig och frågar om blomningen har kommit igång än.

– Många beskriver det som ren magi när äppelblommornas knoppar öppnar sig och de allra vackraste rosavita blommorna fyller luften med hopp, längtan, romantik och en underbar doft. Vår fantastiska placering med havet på ena sidan och Stenshuvud nationalpark på den andra bidrar också till den härliga upplevelsen och blandningen av doften, surret, färgerna, havet i bakgrunden och nationalparken intill, säger 4:e generationens ägare Kristina Levinsson.

På ständig vakt

Efter att träden slagit ut kommer den känsliga tiden när blommorna är som mest känsliga för frost. På dagtid ser det ut att den kommande veckan bli upp mot 18-19 grader, samtidigt som det nattetid kommer hålla sig runt 0-gradigt. Det gör att odlingsmedarbetarna måste vara på ständig vakt ifall att temperaturen skulle sjunka för mycket.

– Vi ser att temperaturen ligger runt 0 grader på natten, men precis innan solen stiger upp sjunker temperaturen ofta ytterligare någon grad. Skulle detta hända är det viktigt att vi snabbt kan vara i odlingarna och elda våra höbalar i odlingsraderna, vilket gör att blommorna håller sig tillräckligt varma för att inte frosten ska påverka den kommande skörden negativt, förklarar Odlingschef Jan Flemming Jensen.

Noggrann kontroll

Förra våren eldades det nattetid 2 gånger. Det är ett gediget arbete som inte går att planera i förväg och som kräver noggrann kontroll dels över elden men också att se till att röken håller sig över odlingen, då det är den som höjer temperaturen och får den att bibehållas bland träden.

Om äppelblommorna utsätts för frost riskerar skörden att få skador i form av så kallade slipsar och i värsta fall blir det inga äpplen.

I samband med Äppelblomningen den 10-11 maj, erbjuder Kiviks Musteri så kallade ”Äppelsafaris” där besökare får åka med traktor och vagn genom de böljande och vackra odlingarna som frodas i rad efter rad av vitrosa äppelblommor. Med guide åker besökarna på en tur runt musteriet och får veta mer om svenska äpplen, sorter, odling förr och nu, företagets historia och hur allt startade år 1888. Biodlare Martin Svensson berättar om pollinering och biodling. Äppelsafarin bokas här.