Melliskulturen är något som många svenskar håller varmt, men där ett mer nyttigt och hållbart mellanmål är en utmaning många kan relatera till – inte minst barnfamiljer. Röror med smak av äppelpaj, pizza och curry är resultatet av ett nyligen avslutat experiment med olika råvaror i syfte att hitta ett nyttigt, hållbart, men också gott mellanmålskoncept. Bakom experimentet, som är en del av det årliga initiativet Framtidsreceptet, står Polarbröd och Jävligt Gott.
Vårens experiment sker inom ramen för Polarbröds årliga initiativ Framtidsreceptet som syftar till att inspirera fler att äta god mat som värnar om hälsan och planeten. Resultatet i årets upplaga har blivit nyttiga röror bestående av svenska frön och baljväxter, som sedan har smaksatts med populära smaker. Det har varit viktigt att receptet är enkelt att göra hemma och att det tillfredsställer barnens smaklökar.
Växtbaserat
– Det är så roligt att smaka nåt som är nyttigt, växtbaserat, och gjort på en bas av svenska råvaror som dessutom är gott och enkelt. Det är nästan för bra för att vara sant, säger Karin Bodin, vd på Polarbröd.
De nya mellanmålskoncepten har under våren stresstestats hos aktörer såsom Svenska Kyrkan, Scouterna, COOR och Reitan Convenience.
– De koncept vi har gått vidare med har fått väldigt positiv feedback i stresstesterna. Många säger att de skulle kunna tänka sig att köpa dem i butik, vilket är det vi strävat efter. Jämfört med en ost- och skinkmacka har vår röra betydligt lägre klimatavtryck, mindre mättat fett, mindre kalorier, samt mycket högre fiberinnehåll, säger Gustav Johansson från Jävligt Gott.
Framtidsreceptet
– Målsättningen med Framtidsreceptet är att skapa riktigt förändring. Vi hoppas att vi tillsammans med andra aktörer kan ta konceptet vidare så att det når ut till den breda allmänheten. Vi har redan idag pågående dialoger runt detta, säger Laura Pulkkinen, innovations- och utvecklingschef på Polarbröd.
Framtidens mellanmålsrecept ”Sveja” – så gör du
Mixa ihop ingredienserna för din bas i en blender eller matberedare. Klart! Sen är det bara att välja smaksättning, mixa alla dessa ingredienser till en slät röra, och sedan har du en nyttig, hållbar, men också god röra att avnjuta på exempelvis en smörgås eller som en dipp till grönsakerna.
Busenkel och nyttig bas
2 dl frön, gärna solrosfrön
2 dl svenska gula ärtor, blötlagda och kokade
1,5 dl vatten
Smaksättning 1 – Pizza
1,5 dl tomatpuré
1,5 msk Oregano
2 klyftor vitlök
1 dl näringsjäst (kan uteslutas)
1,5 tsk salt
Smaksättning 2 – Äppelpaj
2 stycken normalstora äpplen
0,5 dl äppelsylt eller äppelmos
1,5 msk kanel
1,5 tsk salt
Smaksättning 3 – Curry
1,5 msk currypulver
1 tsk gurkmeja (pulver)
1 tsk färsk ingefära riven
1 klyfta vitlök
1 äpple
1,5 tsk salt
Juice från 1/2 färsk lime