Den 9 maj var det dags för årets upplaga av Must-SM som gick av stapeln på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp. Tävlingen var i år större än någonsin med hela 89 bidrag från 25 olika mustproducenter. Trots det stora antalet deltagande bidrag, knep Kiviks Musteri priser i tre av klasserna.
Svenska Must och Ciderproducenter, föreningen bakom Must-SM, växer så det knakar i takt med att svenskarnas intresse för äpplen och vad man kan göra med dessa ökar. Den ideella föreningen består av must- och ciderproducenter som vill öka intresset, engagemanget och kunskapen kring detta hantverk som går långt tillbaka i svensk historia.
Workshop
I år, det åttonde året som det svenska mästerskapet hölls, var även privatpersoner inbjudna till eftermiddagen, då det bjöds på workshop om sensorisk bedömning, mustkvalitet, guidad visning av den nationella genbanken med frukt och bär, samt föreläsningar om krögares mustfavorit och mustens möjligheter i måltiden. Syftet med den publika delen var att få krögare att sprida insikten om mustens fantastiska och självklara plats som en del av en måltid.
Råsaft
Äppelmust är råsaften som pressas ur äpplen, dvs en ren naturprodukt som består av 100% äpple. I tävlingen deltar muster i ett antal olika klasser – alltifrån blandmust till sortren, klarfiltrerad eller grumlig. Det finns även en ”Kultur-must”-klass där kravet är att musten måste vara gjord av en äppelsort som odlats i Sverige i minst 50 år. Detta för att den svenska äppelnäringen ska bibehålla även de klassiska gamla äppelsorterna, något Kiviks Musteri är väldigt måna om.
Årets juryn, som bedömde alla muster utifrån utseende, doft och smak bestod av:
Elke Jung – Diplomerad sommelier, journalist, vinskribent.
Titti Qvarnström – Michelinbelönad kock.
Kimmo Rumpunen – Forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Carina Gavelin – Diplomerad sommelier, vinskribent och pedagog.
”Våra finaste”
Kiviks Musteri som har 8 olika muster i sitt premium-sortiment ”Våra Finaste” har under årens lopp tagit hem många priser i de olika klasserna.
I år vann Solnäs Gård Äppelmust guld i klassen klarfiltrerad av blandade äppelsorter, med följande motivering ifrån juryn:
– En mycket vacker, trevlig, somrigt blommig must med nyanserad karaktär och fin balans mellan sötma och syra. Doft och smak bjuder på både florala toner och fruktiga godisaromer. Välbalanserad och lättdrucken (…). Elegant med potential att tilltala många.
Kulturmust
Därtill blev det två vinster till med Karakås och Gravensteiner i klasserna för Kulturmust.
Utöver detta prisades Paradismusten, Aroma samt mousserande ofiltrerad äppelmust av juryn. Det blev alltså väldigt höga betyg för Kiviks Musteris deltagande muster i årets upplaga av SM.
”Våra Finaste” muster från Kiviks Musteri finns att köpa i företagets egna butiker i Kivik, på Solnäs gård utanför Lund, i den nyöppnade butiken på Södermalm i Stockholm, men också i företagets webbshop HÄR. Musterna finns i begränsad upplaga då de är skapade av den senaste skörden av respektive äppelsort.
//
Bild: Carl Levinsson, femte generationen på Kiviks Musteri, med priserna från årets Must-SM.