Nyheter

Stor minskning av det tillsatta sockret i läsksortimentet efter branschinitiativ

Resultatet av ett branschgemensamt initiativ som medlemsföretagen i Sveriges Bryggerier åtagit sig har medfört en minskning av tillsatt socker i läsk på i genomsnitt 36 procent per liter. Osockrad läsk står idag för hela 59 procent av läskförsäljningen i Sverige.

Målet för de svenska läskproducenterna var att minska sockermängden med 15% över femårsperioden 2019-2024 (det europeiska målet var 10%) i ett branschgemensamt initiativ. Resultatet blev en minskning av socker i läsk i Sverige på totalt 28 procent, vilket innebär en minskning med i genomsnitt 36 procent per liter.

– Det är otroligt roligt att se att läskproducenterna i Sverige har uppnått målet och kommit ytterligare en bra bit på vägen när det gäller att minska sockret i läsk. Det visar att man kan komma långt genom att satsa stort på sin produktutveckling, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

Sockerfri läsk står för 59 procent av försäljningen
Branschen har uppnått resultatet på olika sätt. I Sverige har bryggeribranschen satsat på ett ökat utbud av både nya och befintliga sockerfria produkter, med resultatet att sockerfri läsk idag utgör 59 procent av försäljningen. Samtidigt arbetar producenterna med att sänka sockerhalten i de befintliga sockrade produkterna och lanseringar av nya mer sockersnåla alternativ. Branschen arbetar även med ansvarsfull marknadsföring där man bland annat åtagit sig att inte marknadsföra eller göra reklam för läsk till barn under 13 år.

– Det är glädjande att vår bransch har varit och är så framgångsrik i arbetet att minska andelen tillsatt socker i våra drycker. Vi ser också en pågående och klar förskjutning i konsumentpreferenser. Sockerfria alternativ är inte ett sidospår längre, det är huvudspåret. Därför investerar Coca-Cola mycket i forskning och utveckling av alternativ till vanligt socker. Inom ramen för detta arbete utvecklas både helt sockerfria produkter och produkter med mindre tillsatt socker. Båda dessa spår är viktiga för att möta utvecklingen i konsumentpreferenser, säger Hanna Thofelt Lindström, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Coca-Cola i Sverige.

Starkt driv

– Vårt gemensamma åtagande visar hur starkt driv det finns i branschen för att främja hållbar konsumtion. Med innovation och tydligt fokus på sockerminskning har vi tillsammans kunnat erbjuda konsumenterna fler goda, sockerfria alternativ – utan att kompromissa med smakupplevelsen. På Carlsberg Sverige ser vi samma utveckling – i dag är 75 procent av den läsk vi säljer fri från tillsatt socker, säger Peter Hammarstedt, vd på Carlsberg Sverige.

– För oss är det viktigt att medverka till en sund dryckeskultur och det är glädjande att se den starka utvecklingen som sockerfri läsk har haft under de senaste tio åren på den svenska marknaden. Vi har lagt ned mycket arbete på produktutveckling för att erbjuda bra produkter med mindre socker som Loka Crush. Vi har även lanserat klassiska varumärken i sockerfria versioner som tagits emot väldigt väl av konsumenterna som Trocadero Zero, Champis Zero och Cuba Cola Zero, säger Anna Lidström, hållbarhetschef på Spendrups.

När denna satsning nu gått i mål kommer branschen att fortsätta arbetet och enas om ett nytt åtagande för att driva på utvecklingen kring sockerreduktion.

Frivilliga åtgärder

Frivilliga åtgärder, till skillnad från tvingande åtgärder och lagstiftning, är ett effektivt sätt att förvalta och förstärka företagens inneboende engagemang i folkhälsofrågor. Frivillighet maximerar potentialen för att skapa varaktiga förändringar och minimerar samtidigt risken att försämra konkurrenskraften. Den kraftiga ökningen av andelen sockerfri läsk är ett tydligt exempel på detta.