Idag inviger marknadsledande odlaren Svegro sitt nya växthus på Färingsö – ett banbrytande steg för svensk sallatsodling. Varje år kommer Svegro att producera fler än 2 miljoner sallatshuvuden i Sveriges första och enda helautomatiska växthus för odling av sallat. Satsningen möjliggör för fler svenskar att äta svenskodlad sallat året om.
I det nya helautomatiska växthuset kommer Svegro att odla krispsallat och huvudsallat.
– Jag är otroligt glad och stolt över att vi framöver kan leverera ännu mer sallat som är odlad i Sverige, varje dag och året runt. När växthuset är i full gång kommer vi att odla över 2 miljoner sallatshuvuden varje år, säger Kristin Orrestig, VD på Svegro.
Stort intresse
– Det finns ett stort intresse bland våra kunder inom både dagligvaruhandeln och food service för svenskodlad sallat. Vi märker av en ökad medvetenhet och ambition att välja svenskodlat, färskt grönt, säger Kristin Orrestig
– Satsningen på vårt helautomatiska växthus är den enskilt största investering som Svegro har gjort på 2000-talet. Vi fortsätter att ta ansvar och driva utvecklingen framåt genom att producera goda och gröna produkter med ett lägre klimatavtryck, säger Lisa Lindström, varuförsörjningschef på Svegro.
6 veckor
De första salladshuvudena skördas i maj och har då odlats i cirka 6 veckor. Till hösten beräknas anläggningen ha 100 procents beläggning.
Svenskar äter i snitt 5,5 kilo sallat per år. Endast 40 procent av denna sallat är odlad i Sverige, främst under sommaren och då frilandsodlad utomhus på fält. Korta, klimatsmarta transporter och vikten av nationell självförsörjning genom svensk livsmedelsproduktion, är några anledningar till att fler konsumenter vill välja svenskt.
För sallat som importeras från andra länder står transporterna för upp till 80 procent av produkternas koldioxidutsläpp.
//
Om Svegros nya sallatshus
Storlek: 4 300 m2.
Första skörd: Svegros nya sallatshus invigs 22 maj 2025 och i samband med det levereras de första lådorna till kund med krispsallat och huvudsallat.
Full automation: Nya sallatshuset har ett fullt automatiserat odlingssystem. Plantan transporteras genom växthuset från sådd till skörd. I sista steget kvalitetssäkras produkten och vidrörs då för första gången av mänsklig hand.
Lägre klimatavtryck: Genom att odla i Sverige, med förnybar energi och kortare transporter med förnybart bränsle, kommer de nya salladshuvudena att ha ett klimatavtryck som är lägre jämfört med importerad sallat.
Om krispsallat och huvudsallat
Krispsallat är en korsning mellan isbergssallad och frisésallad. Krispsallat har gröna och tjocka blad med ett härligt krisp när du sätter tänderna i bladet. De passar utmärkt på hamburgaren och i wraps.
Huvudsallat kännetecknas av mjuka, ljusgröna och ganska runda blad som växer i ett löst, huvudliknande knippe – därav namnet. Smaken är mild och lite söt och bladen passar utmärkt till sallader, på smörgåsar och som dekoration till kallskuret