Nyheter

Dafgårds öppnade Gårdsbageriet på Söder

I maj öppnade Dafgårds ett tillfälligt bageri på Sankt Paulsgatan 22 på Södermalm i Stockholm. Idén var enkel: Att testa brödet i ett nytt sammanhang och på så sätt få möjlighet till feedback av några av landets mest erfarna och engagerade surdegsbrödsätare.

Under en vecka stod (Daf)gårdsbageriets dörrar öppna. Där gick det att köpa surdegsbröd och mackor till låga priser för att vara ett bageri mitt i city. Nu avslöjas att bageriet var ett tillfälligt initiativ från Dafgårds. Brödet som såldes var det bröd som dagligen bakas i Dafgårds bageri i Källby och som brödköpare vanligtvis annars hittar i dagligvaruhandeln – till samma prisbild som i en matbutik.

Rimlig peng

– Med vårt bröd vill vi tillgängliggöra gott bröd för så många som möjligt, gott bröd till en rimlig peng. Mitt bland omtyckta bagerier på Söder ville vi se hur vårt bröd stod sig i ett helt nytt sammanhang. Att få lyssna till erfarna brödätare hur vi bör fortsätta att utveckla bröd framåt har varit fantastiskt lärorikt, säger Matilda Ward, marknadschef på Dafgårds.

Gårdsbageriet blev snabbt en snackis. Många uppskattade smaken, doften och framför allt priset. Vi hoppas nu att ännu fler ska upptäcka hur gott bröd också kan bakas i större skala – och finns nära till hands i butikens brödhylla.

Doftar nybakat

– Precis som i vilket mindre bageri som helst doftar det nybakat i vårt stora bageri i Källby. Där bakar vi bröd på svenskt mjöl. Det knådas och degarna vilar i långa rader, fast i stor skala. För att minska svinn och bevara färskheten fryser vi brödet direkt efter gräddning. Det gör att det kan bakas av efter behov i butik – och fortfarande vara färskt, dofta nybakt och smaka gott när det landar i kundens brödpåse.

Brödälskare

Gårdsbageriet var ett tillfälligt experiment för att testa hur vårt bröd står sig i en annan paketering. Att få möta så många kunniga och engagerade brödälskare har varit både inspirerande och lärorikt. Vi tar med oss det engagemang vi mött, och fortsätter att utveckla vårt brödsortiment i Källby för att möta efterfrågan i hela landet, säger Matilda Ward.