Orkla Foods har nu ställt om till fossilfri produktion vid sin ketchup- och dressingfabrik i Fågelmara, Blekinge. Den nya biobränsleanläggningen, som ersätter tidigare gasoldrift, minskar företagets utsläpp av växthusgaser med cirka 2 000 ton fossilbaserad koldioxid per år.
Investeringen på cirka 25 miljoner kronor är ett viktigt steg i företagets långsiktiga arbete för att nå nettonollutsläpp i hela värdekedjan senast år 2045. Satsningen är ett viktigt bidrag till att nå ett centralt delmål – att minska sina utsläpp med 65 procent till utgången av 2025, jämfört med 2016 års nivåer.
Milstolpe
– Det här är en milstolpe för vår klimatomställning. Genom att ersätta fossila bränslen med förnybar energi tar vi ett tydligt steg mot nettonollutsläpp i hela vår värdekedja. Att dessutom nå ett av våra viktigaste delmål för 2025, visar att våra ambitioner är möjliga att förverkliga, säger Cecilia Isaksson Sajland, hållbarhets- och innovationsdirektör på Orkla Foods Sverige.
11 miljoner kronor av investeringen har finansierats genom Klimatklivet – ett investeringsstöd från Naturvårdsverket och Europeiska unionen – NextGenerationEU.
Lysande exempel
– Det här är ett lysande exempel på hur klimatstöd bidrar till konkret omställning i svensk industri. Att en anläggning som producerar ca 30 000 ton ketchup och dressing per år nu är helt fossilfri är ett viktigt steg både regionalt och nationellt, säger Cecilia Isaksson Sajland, hållbarhets- och innovationsdirektör på Orkla Foods Sverige.
Modern energilösning för en traditionell matfabrik
Den nya energianläggningen drivs med pellets och ersätter den tidigare gasoldriften. Resultatet är en klimatanpassad och mer framtidssäkrad fabrik i Fågelmara – Nordens största anläggning för tillagning av ketchup.
Strategisk investering
– Det här är inte bara en teknisk uppgradering utan en strategisk investering i vår framtid. Vi tar ett stort steg mot vår vision om en helt fossilfri produktion samtidigt som vi stärker svensk livsmedelsförsörjning och lokal livsmedelsproduktion, säger Michael Byman, fabrikschef på Orkla Fågelmara.
Om Orkla Fågelmara:
Anläggningen är Nordens största fabrik för ketchup med cirka 100 anställda och en årlig produktion av ca 30 000 ton ketchup och dressing under varumärket Felix, men även varumärkesketchup för andra nordiska marknader. Anläggningen har varit en viktig del av svensk livsmedelsindustri sedan 1920-talet.
//
Bild: Invigning Fågelmara ny fossilfri anläggning, Robert Johannesson, chef för avdelningen natur och landsbygd på länsstyrelsen Blekinge, Emma Svahn Nilsson, kommunstyrelsens ordf i Karlskrona, Michael Byman, fabrikschef Orkla Fågelmara, Erik Wendel, Supply Chain direktör Orkla Foods Sverige, Niklas Jonsson, VD, Navitech.