Välfungerande ekosystem med hög biologisk mångfald är en förutsättning för ett hållbart jordbruk, som kan producera livsmedel både nu och i framtiden. I dagsläget minskar den biologiska mångfalden till följd av bland annat igenväxning, vilket hotar hundratals djur- och växtarter. På Skånemejerier arbetar man för att motverka detta. I stället vill företaget ta tillvara på de stora förutsättningar som mjölkgårdarna har att både öka och bevara en mångfald av växter, djur och andra organismer.
Biologisk mångfald är ett av de sex nyckelområden som ingår i hållbarhetsersättningen inom Skånemejeriers program för hållbarhet i gårdsledet, Hållbar mjölkgård. Genom den årliga insamlingen av data för hållbarhetsersättningen, har företaget fått ökad insikt i vilka åtgärder som genomförs hos de cirka 280 mjölkleverantörerna för att gynna den biologiska mångfalden. Resultatet ligger till grund för den hållbarhetsersättning som utgör en del av mjölkpriset. Data och goda exempel har summerats i en rapport som belyser de positiva effekterna av gårdarnas arbete.
Variation
– Gårdarna som producerar mjölk åt Skånemejerier finns ofta i landskap med en variation av åkrar, skog, vatten och betesmarker. En femtedel av gårdarna har dessutom betesmarker inom områden med så höga naturvärden att de blivit utpekade som naturreservat eller Natura 2000-område. Genom att belöna gårdar som bedriver ett aktivt arbete för att öka och bevara biologisk mångfald, vill vi bidra till att öka mjölkproduktionens positiva påverkan på djur- och växtliv i odlingslandskapet, säger Camilla Ohlsson, Hållbarhetschef på Skånemejerier.
Mjölk- och nötköttsproduktionen har förutsättningar att öka den biologiska mångfalden som andra produktionsinriktningar ofta saknar, detta tack vare det viktiga betet. De betande djuren bidrar till ett mer varierat jordbrukslandskap med öppna betesmarker och andra landskapselement där den biologiska mångfalden är stor.
Glädjande
– Att restaurera betesmarker är ett omfattande arbete som kan ta flera år, därför är det glädjande att var fjärde gård som levererar mjölk till oss arbetar med just detta. Gårdarnas engagemang och hårda arbete förhindrar igenväxning och bidrar till att den biologiska mångfalden bevaras, vilket gynnar oss alla, varför det också ska återspeglas i ersättningen de får för mjölken, säger Camilla Ohlsson, Hållbarhetschef på Skånemejerier.
Även våtmarker spelar en viktig roll för den biologiska mångfalden då de har en hög artrikedom. Dessutom kan de vara viktiga för att öka beredskapen inför klimatrelaterade utmaningar som torka och kraftig nederbörd. Med hjälp av betande kor i anslutning till våtmarken minskar dessutom risken för igenväxning. På 15 procent av gårdarna som levererar mjölk till Skånemejerier har våtmarker anlagts eller restaurerats.
Långa betesperioder stärker djur- och växtlivet
Djuren på de gårdar som levererar mjölk till Skånemejerier vistas i genomsnitt ute 40 dagar mer än lagstadgat, vilket är längst i Sverige. På Elestorps gård i Hörby kommun kan betessäsongen sträcka sig från maj till december, mycket tack vare södra Sveriges gynnsamma klimat.
Kornas välmående
– Jag ser på den biologiska mångfalden som en resurs som finns helt naturligt här på gården, och som vi behöver ta vara på. Det gör vi bäst genom att låta våra kor gå ute och beta så länge som möjligt då betandet och trampandet främjar djur- och växtlivet. Det är såklart också bra för kornas välmående, säger Åsa Sandgren, sjunde generationens lantbrukare på Elestorps gård.
Intresserad av att veta mer om mjölkproduktionens bidrag till den biologiska mångfalden? Läs Skånemejeriers nya rapport här.
//
Bild: Camilla Ohlsson, Hållbarhetschef på Skånemejerier. Bild: Skånemejerier