Nyheter

Matsvinn vanligt bland unga trots höga priser – svenskar positiva till lagstiftning

Trots rekordhöga matpriser fortsätter unga svenskar att slänga ätbar mat. En ny undersökning från Findus visar att känslor av skam och ångest är vanliga bland unga – samtidigt vill många se politiska initiativ för att minska matsvinnet.

Svenska hushåll slänger i genomsnitt 15 kilo fullt ätbar mat per person och år, enligt Livsmedelsverket.

Bland unga mellan 18 och 29 år uppger 44 procent att de kastar mindre mat idag än tidigare. Orsaken är ofta ekonomiska skäl. Trots detta slänger 17 procent mat direkt efter bäst före-datum utan att lukta eller smaka. Samtidigt känner 62 procent av svenskarna sig oekonomiska när de kastar mat. Bland unga är känslorna av skam och ångest ännu starkare.

“Unga påverkas starkt av både ekonomi och känslor när det gäller matsvinn. Var tionde ung person har hamnat i konflikt flera gånger med familj eller vänner om att kasta mat. Många känner inte till fördelarna med fryst mat. Här har vi ett ansvar att sprida kunskap,” säger Henrik von Lowzow, Cluster Marketing Director på Findus Norden.

Undersökningen visar också att var tredje ung svensk (32%) vill se lagstiftning för att minska matsvinnet. Det är fler än bland äldre. Totalt är 48 procent av svenskarna positiva till politiska åtgärder, medan 38 procent är negativa. Kunskapen om skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag är dessutom lägre i Sverige jämfört med Norge och Finland.

Läs hela rapporten här för mer information.