En järnrik brownie lanseras i Stockholm
Från och med den 3 september serverar Pressbyrån PBX i centrala Stockholm en järnrik brownie. Den innehåller nötblod, fullkorn och choklad. Dessutom visar projektet Blod och Rova hur sidoflöden kan omvandlas till hållbara livsmedel.
Blod – ett näringsrikt livsmedel som går till spillo
Blod är ett av våra mest näringsrika livsmedel. Trots detta slänger livsmedelsindustrin över 95 procent av nötblodet. Samtidigt lider nästan var tredje kvinna av järnbrist. Därför vill Axfoundation, IVL Svenska Miljöinstitutet och flera forskningspartners ändra situationen.
Från spill till hållbar brownie
Projektet Blod och Rova har identifierat hur kasserade råvaror kan bli nya produkter. Kockar och nutritionister på Torsåker gård har därför tillsammans med forskare och sensorikexperter testat flera recept med nötblod. Dessutom provsmakade både vuxna och barn brownien, och de gav positiv feedback trots att skylten tydligt visade ”blod”.
Varför blod är viktigt för järnupptag
Nötblod innehåller hemjärn, den form kroppen tar upp lättast. Idag använder industrin blod främst för biogas eller djurfoder. Därför vill projektet visa att blod kan bli en naturlig ingrediens i vardagslivsmedel.
– “Järnbrist är vanligt, särskilt bland tjejer. Därför vill vi boosta vanliga livsmedel med blod som är rikt på järn och som kroppen lätt tar upp,” säger Veronica Öhrvik, projektledare för Framtidens mat på Axfoundation.
Matsvinnet som utmaning
– “Vi slänger nästan en tredjedel av all mat som produceras. Det är ett enormt resursslöseri både ekonomiskt och miljömässigt,” säger Emma Moberg, forskare och projektledare på IVL.
Elvira Molin, matsvinnsexpert på IVL, tillägger:
– “Det största hindret handlar inte om smak eller näring, utan om känslor och kulturella normer. Därför visar blodbrownien att vi kan använda allt vi redan har.”
Projektet Blod och Rova drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Axfoundation, Matsvinnet.se, Ipsos och Sveriges lantbruksuniversitet SLU. Läs mer om projektet här.
Bild: Blodbrownien är ett resultat av projektet Blod och Rova där IVL-forskaren Emma Moberg är en av projektledarna. Brownien serveras på Pressbyråns testlabb PBX i centrala Stockholm från 3 september. Foto: Andrea Hallencreutz