Viking Line lanserar i höst den nya Pure Nordic Tastes-menyn, skapad av Årets Kock Finland 2024, Simo Harrivaara, med nordiska råvaror som gös, ren och finsk gås.
Viking Line bjuder i höst på en unik á la carte-upplevelse ombord. Pure Nordic Tastes börjar serveras den 17 september 2025 på Åbo- och Helsingforsfartygen. Menyn har Simo Harrivaara, Årets Kock Finland 2024, skapat.
Harrivaara använder nordiska råvaror som gös, ren och finsk gås. Han bygger menyn på tre principer: säsong, hållbarhet och närproducerade ingredienser.
– Jag vill ge gästerna nya smaker som ändå känns nordiska. Gås, getmjölk och grillat smör är några exempel. Uppdraget lät mig skapa en helhet där rätterna kompletterar varandra, säger Harrivaara.
Förrätterna innehåller rostad jordärtskocka, grillat potatistunnbröd och oxtartar i bao bun. Huvudrätterna består av långkokt finsk gås, gös och nattbräserad ren. Vegetariskt alternativ är tarte tatin på karamelliserad lök med svampbuljong.
Desserterna speglar höstens skörd. Klappgröt på finska äpplen serveras med kanel- och äppelsorbet, granskottskolasås och äppelmaräng.
Janika Tiensuu, Årets Servitör Finland 2024, väljer viner som matchar varje rätt.
– Vi ville skapa en komplett meny. Därför gav vi hela uppdraget till Årets Kock. Resultatet överträffade våra förväntningar, säger Janne Lindholm, restaurangchef på Viking Line.
Viking Glory, Viking Grace, M/S Gabriella och Viking Cinderella serverar Pure Nordic Tastes mellan 17 september och 12 november 2025.