Nyheter

Så vill regeringen få mer svensk mat på tallriken: ”Äntligen!”

Livsmedelsföretagen välkomnar regeringens senaste budgetnyhet som innehöll fler lantbruksråd och en reform för att förstatliga livsmedelskontrollen. Däremot saknas satsningar för att lösa livsmedelsindustrins växande utmaningar inom kompetensförsörjning.

Den 16 september presenterade regeringen ett paket för ett starkare civilt försvar, inklusive satsningar på livsmedelsförsörjning. Den 19 september följde nästa budgetnyhet, under rubriken ”Mer svensk mat på tallriken”.

Många av förslagen rör främst lantbruket, men några berör även producentledet. Finansiering till nya lantbruksråd tillförs med 10 miljoner kronor årligen. De nya råden i Washington och Seoul ska arbeta med exportfrämjande, marknadstillträden och bevaka regelutveckling.

”Irland har runt 50 motsvarande lantbruksråd medan Sverige har färre än 10. Därför är detta en välkommen satsning, men vi har en lång väg kvar innan vi kommer upp i samma nivå på exportfrämjandet som våra konkurrentländer,” säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

En annan viktig nyhet är att Livsmedelsverket tar över kontrollerna i livsmedelskedjan. Detta ska ge effektivare, mer likvärdiga kontroller och stärka konkurrenskraften för företag i hela livsmedelskedjan.

”Här är det på plats med ett ’Äntligen!’. Kontrollerna håller idag väldigt ojämn nivå från kommun till kommun, vilket skapat stora svårigheter för våra medlemmar,” säger Jimmy Sandell.

Utebliven satsning på kompetensförsörjning
Trots positiva nyheter är bristen på satsningar inom kompetensförsörjning en stor besvikelse. Livsmedelsindustrin lider sedan länge av kompetensbrist, vilket bekräftas i rapporten Var ska livsmedelsindustrin hitta 20 000 nya medarbetare? från 2023.

”Bristen på kompetent personal är kanske den svåraste utmaningen för svenska livsmedelsproducenter. Vi hade hoppats på att regeringen skulle satsa betydligt mer resurser än de gör nu. Det är bra att lantbruket får in mer kompetens, men om inte producenterna får det också så blir det ingen mat på hyllorna,” säger Jimmy Sandell.