Nyheter

Från spill till resurs – blodbrownien lanseras i fler butiker

Efter succén i Pressbyråns testbutik PBX i Stockholm tidigare i höst sprids nu den uppmärksammade blodbrownien till fler svenska städer. Lagom till Halloween finns den tillgänglig i nio butiker runt om i landet – från Göteborg till Uppsala.

En näringsrik råvara med oanad potential

Blod är en extremt näringsrik råvara, men trots det går mer än 95 procent till spillo. För att ändra på det har forsknings- och innovationsprojektet Blod och Rova kartlagt hur blod kan användas som resurs för att skapa nya, hållbara livsmedel.

Ett av projektets mest omtalade resultat är just blodbrownien, bakad med 20 procent nötblod. Den utvecklades av Axfoundation inom ramen för projektet och lanserades först i september på Pressbyråns PBX-butik i Stockholm.

Nu på fler platser i Sverige

I samband med Halloween får fler chansen att smaka på den nyskapande brownien. Nu finns den i utvalda Pressbyrån- och 7-Eleven-butiker i Borås, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Jönköping.

– Det är väldigt roligt att intresset har varit så stort och att blodbrownien nu sprids till fler butiker, säger Emma Moberg, forskare och projektledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Kollegan Elvira Molin, också forskare och projektledare vid IVL, tillägger:
– Vi hoppas att den väcker uppmärksamhet kring svinnfrågan och belyser blod som en viktig resurs – både ur miljö- och näringsperspektiv.

Samarbete för framtidens hållbara mat

Projektet Blod och Rova drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Axfoundation, Matsvinnet.se, Ipsos och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Tillsammans vill de visa hur livsmedel som tidigare betraktats som avfall kan bli en naturlig del av framtidens hållbara matsystem.

👉 Läs mer om projektet här: Matsvinn utvecklas till nya livsmedel

Bild: Emma Moberg vid lanseringen på PBX i Stockholm. Nu finns blodbrownien i flera butiker runt om i landet. Foto: Andrea Hallencreutz