Nyheter

Yaxells nya kockkniv får toppbetyg i Aftonbladets stora knivtest

Yaxell Blue Breeze är en av årets vassaste knivnyheter. I Aftonbladets stora knivtest för 2025 belönas kockkniven med högsta betyg – fem av fem plus – och tar en hedervärd andraplats bland årets bästa kockknivar.

Aftonbladet Plus har testat årets mest intressanta kockknivar, där japanskt hantverk återigen dominerar topplistan. Yaxell har tidigare haft stora framgångar i testet, bland annat med serien Zen som toppade listan flera år i rad. I år är det nykomlingen Yaxell Blue Breeze som imponerar stort på juryn.

Japansk precision med ny karaktär

Blue Breeze lanserades i Sverige i september och är Yaxells senaste knivserie. Bladet delar samma formspråk som den ikoniska Zen-serien – till hälften hamrat, till hälften blankpolerat – men serien skiljer ut sig genom sina blåsvarta handtag som ger kniven ett modernt och distinkt uttryck.

Så gick testet till

Aftonbladets jury bestod av kockarna Natasa Hodzic Jansson och Johan Jureskog samt kniventusiasten Anders Levén, med stöd av hemmakockarna Anders Nelin och Karin Lilliehöök. Knivarna testades genom att hacka lök samt skiva tomat och potatis. Juryn bedömde ergonomi, balans, skärpa, design och helhetskänsla.

Yaxell Blue Breeze placerade sig på andra plats med full pott, endast slagen av japanska Kai. Global Z tog tredjeplatsen.

Juryns omdöme

“Välbalanserad, supervass och tillräckligt tung i bladet för att vara trevlig att arbeta med. De testare som tyckte att Kai Shun var lite för kraftig hittar här sin favorit.”
Betyg: +++++

Om Yaxell Blue Breeze

Serien består av tre modeller: kockkniv, santokukniv och allkniv. Bladet är tillverkat av slitstarkt Movax-stål, som håller skärpan länge och är lätt att underhålla. Det hamrade bladet förbättrar både funktion och livsmedelssläpp, medan handtaget i blåsvart pakkawood ger ett tåligt, hygieniskt och exklusivt grepp.

Ta del av testet i helhet i här.
(Du behöver ha ett Aftonbladet Plus-abonnemang.)