Nyheter

Prenumerera på veckans grönsaker

Den gamla släktgården på en utde i Mälaren mellan Strängnäs och Enköping har sin bas i trädgården med grönsaker och örter i växthus och på friland. Hornudden har med tiden blivit ett populärt utflyktsmål där deras restaurang serverar god mat lagad med en hel del råvaror från trädgården. Gott fika finns också. Något som har sitt speciella värde är kanske den hjälp med veckans grönsaksinköp som erbjuds. Tänk att bara hämta upp en låda eller kasse med varor som någon både har odlat och packat åt dig med varsam hand. Bara ett mindre antal gårdar i Sverige erbjuder prenumeration på närodlade grönsaker.

– I år är det vårt nionde år som Andelsträdgård vilket är ett av de bästa och mest spännande beslut vi tagit, berättar Mats Sjöstedt som driver Hornudden trädgård tillsammans med sin hustru Karin. CSA (Community Supported Agriculture) som modellerar med andelsträdgård/andelsjordbruk heter, innebär att producenter och konsumenter samarbetar. Som konsument köper du en andel av årets odling och betalar i förskott. Sedan 2007 har det även varit fokus på restaurang, café och gårdsbutik.

Våga satsa

–Vi som odlare kan planera både för vilka grönsaker och vilken mängd vi ska odla. Dessutom blir det möjligt för oss att täcka uppstartskostnader och vi kan våga satsa på nya spännande grödor. En gång i veckan, från början av april till slutet av oktober, plockar vi ihop en grönsakslåda eller kasse som består av en mix av färska KRAV-grönsaker från våra odlingar. Vi bestämmer, utifrån vad vi har att skörda, vad som kommer i lådan eller kassen, men det går alltid att göra tilläggsbeställningar. Vi levererar för upphämtning till våra utlämningsställen i Strängnäs, Enköping, Mariefred och Eskilstuna. Några väljer att hämta sina grönsaker på Hornudden. Ett stort plus är att genom att vara en andelsägare i Hornudden trädgård får du en naturlig guide i vad som är säsong, när det främst gäller grönsaker men även en liten del frukt och bär, säger Mats.
I dagsläget är 40 hushåll med i Hornuddens CSA, utöver dem är Strängnäs Måltidsservice och Himmel & Pannkaka i Upplands Väsby kommun andelsägare sedan flera år.

Växthus

– Än så länge är det inte mycket att göra i odlingen i växthusen. Vi har nyligen ympat tomaterna och planterat paprika och aubergine i krukor. En del av spenaten och sallaten är sådd och har redan grott men purjolöken och sellerin ligger efter lite. I dagarna kommer vi att så de första örterna för att ha till den första CSA-lådan som levereras den 10:e april. Då kommer inte gurkan att vara klar så den är desto mer efterlängtad när den väl är skördeklar.

Vårlunch

I restaurangen är det snart dags att servera årets första vårlunch i mars och även i år kommer Tobias Andersson från Mat i Fokus i början av april och gästspel. Det är så inspirerande att skörda primörer, skott och gott för att gå upp till kockarna i köket och möta deras glada miner när det ser det nyskördade. Lyxigt för båda sidor – en lycklig trädgårdsodlare som tillsammans med kockarna planerar det gröna på tallriken, mycket bättre kan det inte bli.