Nyheter

Ny hälsoarena i Almedalen – Tar upp kampen mot sämre folkhälsa

Hälsoarenan på Clarion Hotell i Visby är en av årets nyheter under Almedalsveckan. Dit väntas några av de mest namnkunniga inom mat- och hälsobranschen att komma. Bland andra Nina Jönsson, vd för ICA-gruppen, Fredrik Nilsson, läkare och professor i internmedicin vid Linköpings universitet och Erik Hörstadius, journalist, författare och vinnare av Biggest loser.

Syftet är att belysa ett av Sveriges allvarligaste folkhälsoproblem där en fjärdedel har ohälsosamma matvanor och över hälften lider av övervikt och fetma. Dessutom lanserar Clarion Hotel i Visby och Ulrika Davidsson tillsammans nya hälsosallader i take away-format, som Ulrika har skapat.

Hälsoarenan

På Hälsoarenan medverkar också representanter för Coop, Novo Nordisk, Arla, Market, Dagligvarunytt och Livsmedelsföretagen. Moderator är Johanna Adami, som är läkare, professor och vd för Sophiahemmet. Initiativtagare är Ulrika Davidsson som ärkostrådgivare och författare till närmare 50 böcker. Hon är en av Sveriges mest populära kost- och hälsoprofiler som hjälpt tusentals människor till en mer hälsosam livsstil.

Osunda matvanor

– Vi vill att fler ska få upp ögonen för de stora hälsoproblemen i samhället med osunda matvanor som leder till problem med övervikt. I dag är det över hälften av Sveriges befolkning som är överviktiga eller lider av fetma, vilket leder till ökad risk att bli sjuk eller dö i förtid. Samtidigt orsakar det också ökade kostnader för samhället och påverkar de enskilda individerna på negativt sätt, säger Ulrika Davidsson, initiativtagare till Hälsoarenan, författare och kostrådgivare.

Hälsosallad nyhet i Almedalen
Hälsoarenan på Clarion Hotel i Visby är en del av ett samarbete mellan hotellet och Ulrika Davidsson. Under veckan serveras speciellt framtagna hälsosallader efter recept som Ulrika har skapat. De finns att köpa som take away på hotellet. Bakgrunden till salladerna är att det ofta är svårt att hitta hälsosamma och lättillgängliga alternativ under Almedalsveckan. Dessutom ska Ulrika hålla inspirationsföreläsningar om mat och hälsa för hotellets personal och gäster under året.

Paneldebatter på Hälsoarenen
På tisdag och torsdag under Almedalsveckan genomförs fem paneldebatter och en föreläsning. Hälsoarenan ligger på Strandgatan 6 i Clarion Hotel Wisby, bakom receptionen i Vinterträdgården.

Är ohälsosamma matvanor samhällets eller individens fel?

Tisdag 2025-06-24, 10:00-10:45
De nya viktminskningsmedicinerna har skapat rubriker världen över. De erbjuder ett kraftfullt verktyg i kampen mot fetma och övervikt, vår tids stora hälsoutmaning, men väcker också frågor om långsiktig hälsa, biverkningar, tillgänglighet och livsstilsförändring. Är det rätt väg att gå?

Medverkande
• Jenny Vinglid, generalsekreterare, Riksförbundet Obesitas Sverige
• Anna Yng, Engagement Manager Market Access & Public Affairs, Novo Nordisk
• Anna Lindelöw Mannheimer, styrelseordförande, Föreningen Frisk Mat
• Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan
• Johanna Adami, läkare, professor och vd, Sophiahemmet

Vems ansvar är det att arbeta förebyggande med att förbättra folkhälsan?

Tisdag 2025-06-24, 11:00-11:45

Kan rätt kost förebygga sjukdomar? Enligt Folkhälsomyndigheten uppgick de årliga samhällskostnaderna för fetma till cirka 125 miljarder kronor 2023, vilket motsvarar cirka 2 procent av Sveriges BNP. Om utvecklingen fortsätter i samma takt beräknas kostnaderna trefaldigas fram till 2060.

Medverkande
• Anna Lindelöw Mannheimer, styrelseordförande, Föreningen Frisk Mat
• Erik Hörstadius, journalist, författare, samhällsdebattör och vinnare av Biggest loser
• Henrik Andreasson, vice ordförande, ICA-handlarnas Förbund
• Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan
• Johanna Adami, läkare, professor och vd, Sophiahemmet

Kan livsmedelsbranschen bidra till bättre kostvanor?

Tisdag 2025-06-24, 13:00-13:45

Svenska kostråd rekommenderar att vi ska äta minst 500 gram frukt och grönt varje dag? Många känner till det, men bara ett fåtal följer rådet. En tredjedel upplever att de inte har råd att köpa den mat som kroppen mår bäst av. Ska det verkligen vara ett privilegium att få i sig hälsosam mat?

Medverkande
• Nina Jönsson, vd, ICA Gruppen
• Fredrik Svedjetun, chefredaktör, Market och Dagligvarunytt
• Erik Hörstadius, journalist, författare, samhällsdebattör och vinnare av Biggest loser
• Minna Dahlberg, marknadsdirektör, Coop Östra
• Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan
• Johanna Adami, läkare, professor och vd, Sophiahemmet

Ohälsosamma matvanor är ett av Sveriges allvarligaste folkhälsoproblem

Tisdag 2025-06-24, 14:00-14:45

Bara tio procent av svenskarna äter hälsosamt och följer Livsmedelsverkets kostråd. De med mest ohälsosamma matvanor riskerar att bli sjuka eller dö i förtid av exempelvis cancer, diabetes eller hjärt-kärlsjukdom. Enligt Livsmedelsverket orsakar ohälsosam mat flest sjukdomar i Sverige efter tobak.

Medverkande
• Fredrik Nyström, läkare och professor i internmedicin, Linköpings universitet
• Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen
• Elin Vekka Johansson Boll, nutritionsexpert, Arla
• Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan
• Johanna Adami, läkare professor och vd, Sophiahemmet

Hur ska vi få svenskarna att börja laga mat själva igen?

Torsdag 2025-06-26, 09:30–10:15

Svenskarna äter alltmer ohälsosamt och de livsstilsrelaterade sjukdomarna ökar. Riksdag och regering har hittills varit alltför passiva inför denna allvarliga utveckling. Nu krävs kraftfulla styr- och stimulansmedel som underlättar för människor att äta mer hälsosamt.

Medverkande
• Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan

Hur kan AI bidra till bättre hälsa?

Torsdag 2025-06-26, 10:30–11:45

Genom AI kan man göra samlade bedömningar av olika patienters hälsodata som är mer individualiserad. Detta ger bättre möjligheter att upptäcka hälsorisker, övervaka utvecklingen över tid och kunskaper att förstå vilka livsstilsförändringar som har bäst förutsättningar att förbättra hälsan.

Medverkande
• Peter Vesterberg, vd och grundare, Saluto
• Katarina Andersson, styrelseordförande, Active Sweden
• Fredrik Söder, vd, grundare, Health Integrator
• Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan

Fakta om Ulrika Davidsson
Kostrådgivaren och kokboksförfattaren Ulrika Davidsson är en av Sveriges mest populära kost- och hälsoprofiler. Sedan 2006 har Ulrika gett ut närmare 50 kokböcker med hälsosamma recept. Hennes böcker har sålts i över en miljon exemplar och är publicerade på 12 marknader och flertalet av hennes böcker är översatta till alla nordiska språk. Ulrika tar även fram onlinekurser inom kostrådgivning där hon genom kostscheman, recept och coachning hjälper deltagarna att skapa en hälsosam livsstil.
Mer info finns på www.ulrikadavidsson.se