En ny undersökning visar att 84 procent av svenskarna upplever att en god lunch förbättrar energi och fokus under eftermiddagen. Trots det är lunchen den mest förbisedda timmen i svenskt arbetsliv. Det menar Sodexos vd Peter Mellin i en debattartikel där han efterlyser en ny syn på lunchens roll i arbetslivet.
– Det är hög tid att återerövra lunchens kraft – inte se den som ett avbrott i arbetet, utan som en motor för mänsklig energi. En god lunch kräver inga nya system och ingen ny teknik. Den kräver tid. Mat. Människor. Och den kräver arbetsgivare som vill sätta återhämtning, gemenskap och energi på agendan – för att få något mycket större tillbaka, säger Peter Mellin, vd för Sodexo Sverige.
Näringsrik lunch
Opinionsundersökningen, genomförd av Verian på uppdrag av Sodexo, visar att 84 procent av svenskarna upplever att en god och näringsrik lunch förbättrar deras energi och fokus på eftermiddagen. Samtidigt ser endast 25 procent lunchen som dagens viktigaste måltid.
Lunchbordet
– Det blottlägger ett systemfel i hur arbetslivet är organiserat och den kultur vi har på våra arbetsplatser. Framtidens arbetsliv formas inte bara i mötesrum och genom verksamhetsmål. Det formas även vid lunchbordet, säger Peter Mellin.
Fokus och prestation
Forskning visar att en ordentlig lunchpaus stärker både fokus och prestation, samtidigt som den minskar stress och risken för utmattning. Folkhälsomyndigheten betonar även att arbetsplatsens matmiljö påverkar våra matvanor – och att små förändringar kan ge stora effekter på hälsa och välmående.
Fem tips till arbetsgivare som vill investera i den goda lunchen:
1. Integrera lunchen i arbetsmiljöarbetet. Gör måltidens kvalitet och lunchkulturen till en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det signalerar att frågan tas på allvar.
2. Skapa attraktiva lunchmiljöer. Utforma lunchutrymmen så att de är inbjudande och trivsamma, med plats för både social samvaro och lugn avskildhet.
3. Investera i hälsosamma och tillgängliga alternativ. Erbjud lunchförmåner och skapa incitament som gör det både enklare och mer lustfyllt att välja mat som smakar gott och ger långvarig energi.
4. Föregå med gott exempel. Uppmuntra chefer att ta ordentliga lunchpauser. Lyft fram goda exempel och arbeta aktivt för att förändra normer som signalerar att pauser är improduktiva.
5. Mät och följ upp. Inkludera frågor om lunchvanor, lunchutrymmen och matutbud i medarbetarundersökningar. Använd resultaten för att driva förbättringsarbete.