Nysvenskar från hela världen delar med sig av sina bästa recept och personliga berättelser i en färgstark kokbok som också lyfter lokala matproducenter med hållbarhet i fokus. Global Matkultur i Sverige samlar 58 recept från 34 länder och 10 svenska producenter – på 256 inspirerande sidor.
Många känner till kebab, pizza och sushi, men det finns så många fler rätter som lagas dagligen i svenska hem av människor med rötter i andra delar av världen. Det var den tanken som ledde fram till projektet Global Matkultur (2023–2025), som finansierades av Jordbruksverket. Intresset har varit stort – totalt besökte 5 000 personer projektets två evenemang på Kulturen i Lund och Historiska museet i Stockholm.
Personliga berättelser
Från Övertorneå i norr till Malmö i söder får läsaren möta nysvenskar från bland annat Finland, Chile, Irak, Australien och Tjetjenien. Deras personliga berättelser ger recepten en djupare mening – något som gör att Global Matkultur sticker ut bland andra kokböcker. Tio matproducenter och mathantverkare berättar om sina företag och vad som är deras drivkraft. Ett exempel är Pyramidbageriet, Sveriges tredje största knäckebrödstillverkare, som har skapat en produkt utifrån två matkulturer – Egypten och Dalarna. I den här kokboken möts det bästa av två världar: global matkultur och närproducerad mat.
Generositet
”Så många fina människor har öppnat sina hem för den här kokboken. Generositeten har varit enorm, både vad gäller maten och att de har ställt dörren till sitt förflutna på glänt.” / Marloes Öhrnell, författare till Global Matkultur i Sverige
Den tryckta boken utkommer den 1 juli 2025.