Med värme, tydlighet och en stark passion för hållbar mat, kultur och tro har matprofilen Mayka Gulo blivit en inspirationskälla för tusentals följare. Nu är hon aktuell med kokboken Maykas gröna kök – kutle, hummus och kärlek, en personlig och smakrik resa där modern växtbaserad matlagning möter Mellanösterns uråldriga traditioner.
Boken förenar det gröna köket med smaker som sträcker sig över 4 000 år tillbaka i tiden, med rötter i det assyriska och syrianska köket i Mesopotamien. Här samsas klassiska familjerecept med nutida tolkningar, alltid med respekt för råvaran, traditionen och människorna bakom maten.
– Den här boken är en kärlekshandling, ett sätt att föra vidare min kultur och passion. Jag önskar att den ska flytta in i ditt kök, att dofterna och smakerna ska fylla ditt hem och skapa stunder av gemenskap och glädje. Maten vi lagar, oavsett om den är enkel eller festlig, bär med sig tro, hopp och kärlek. Den är bron mellan generationer, språket som berättar om vår historia och ljuset som leder oss framåt, säger Mayka Gulo.
Maykas gröna kök innehåller närmare 50 veganska, näringsrika recept för både vardag och fest. Bland rätterna finns allt från doftande manakish och rökig baba ganoush till mustiga linsgrytor och söt, krispig baklava. Samtidigt ger boken utrymme för flexibilitet – flera rätter går att anpassa för den som vill laga dem icke-veganskt.
Dessutom belyser boken matens roll som bärare av kultur, tro och gemenskap. Måltiderna följer årets rytm och inkluderar recept anpassade för fasta, stillhet och högtid. Inte minst är boken en hyllning till de kvinnor som i generationer hållit traditionen vid liv – mödrar, mormödrar och svärmödrar vars kunskap format kökets själ.
Mayka Gulo är kock, kreatör och matinfluencer med över 120 000 följare på Instagram och närmare 70 000 på TikTok. Hon inspirerar dagligen med recept där tradition möter nutid, ofta med vardagslivet och familjen som utgångspunkt.
Maykas gröna kök – kutle, hummus och kärlek ges ut av Libris bokförlag och släpps den 20 januari.