Nyheter

Frida Ronge serverar framtidens mat på EAT Stockholm Food Forum

När världsledare, forskare och företag möts på EAT Stockholm Food Forum 3–4 oktober står hållbarhet, innovation och nordisk smakglädje i fokus. Då bjuder Frida Ronge, en av Sveriges mest inflytelserika kockar, på en meny som visar vägen mot framtidens hållbara måltider.

EAT Stockholm Food Forum samlar över 700 deltagare från hela världen – politiker, forskare, beslutsfattare och företag – för att diskutera hur vi kan skapa ett mer hållbart matsystem. Samtidigt får gästerna smaka på framtidens mat. Frida Ronge, kreativ ledare för hållbara matupplevelser på Strawberry, ansvarar för lunchmenyn och vill inspirera både gommen och hjärnan.

Maten vi serverar på EAT Forum är en manifestation av vad som är möjligt när innovation, smak och hållbarhet får stå i centrum, säger Frida Ronge.

Dag 1 – Nordic Sushi Bowl

Första dagen får gästerna en Nordic Sushi Bowl med svenskodlad regnbågslax. Fisken har fått mykoproteinfoder som utvecklats av Axfoundation, vilket gör den unik i världen. I stället för ris använder Frida hydrotermiskt behandlat korn från Hidden in Grains. Rätten toppas med svensk soja från Liura, sockertång från Kobb och inlagd kålrot i gari-stil. Dessutom bidrar lokala odlingar från Cube Greens med fräsch sallad och örter.
Som avslutning bjuder hon på en ”pepparkaksbliss-boll” gjord av frukt- och nötsvinn från hotellfrukosten – kryddad med klassiska julsmaker.

Dag 2 – Grönt och cirkulärt

Den andra dagen riktar Frida strålkastarljuset mot det gröna köket. Hon serverar en fullkornspasta med nordisk pesto gjord på sockertång, solroskärnor, morotsblast och Västerbottenost. Rätten kompletteras med rostade grönsaker, smörbönor och en kreativ pangrattao tillagad av matsvinn. Slutligen avrundar måltiden med en småkaka bakad på bland annat kaffesump från dagens servering.

Vi vill visa att framtidens mat kan vara klimatsmart, cirkulär och samtidigt riktigt god. Med nordiska råvaror och ett no waste-perspektiv inspirerar vi till nya sätt att tänka kring maten vi äter, förklarar Frida Ronge.