Nyheter

Mer bönor till barnen – kockens bästa knep för att få barn att äta mer grönt

Fyra av tio föräldrar kämpar med att få sina barn att äta mer frukt och grönt. Baljväxter, broccoli och blomkål toppar önskelistan över vad de helst vill se på tallriken. ICAs kock Malidza Larsson delar sina smartaste knep för att smyga in grönsaker i barnens favoriträtter – utan protester vid middagsbordet.


🍽️ När favoriträtten möter nyttigheterna

Att få barn att äta mer grönt är inte alltid enkelt. Samtidigt är grönsaker en viktig del av en balanserad kost eftersom de tillför fibrer, vitaminer och mineraler.

”Mitt bästa knep är att inte byta ut favoritrecepten helt, utan att smyga in lite extra nyttigheter. Blomkål och vita bönor är perfekta att gömma eftersom de är neutrala i både färg och smak. Mixern är din bästa vän,”
säger Malidza Larsson, vardagskock på ICA.


🥕 Trojanska grönsaker – ICAs kocktips

Malidza kallar sina knep för ”trojanska grönsaker” – små smakförändringar som gör stor skillnad utan att barnen märker det.

  • Kebab i långpanna med gömd vitkål och kikärta – blanda vitkål, kikärtor, lök och kryddor med köttfärs, tryck ut i långpanna och grilla. Servera med kebabsås och bröd.

  • Chokladbollar med svarta bönor och dadlar – mixa svarta bönor med kakao, smör och dadlar, rulla i kokos.

  • Nuggets med blomkål och vita bönor – mixa ner blomkål i kycklingfärsen.

  • Blomkålsris till sushi – byt ut hälften av riset mot blomkålsris för en lättare variant.

👉 Alla recept finns på ICA.se