Nyheter

Drinktips och recept till säsongens festligheter – från klassiker till nya favoriter

Fira vinterns festligheter med stil! Här bjuder vi på inspirerande drinkrecept – från värmande chokladdrinkar till bubbliga cocktails och kryddiga klassiker. Alla perfekta för jul, nyår och vinterns middagar.

Säsongen bjuder på många tillfällen att skåla, fira och njuta. Oavsett om du vill bjuda på en elegant champagnecocktail, en kryddig margarita eller en krämig kaffedrink finns här recept för alla smaker.


🍫 Chocolate Old Fashioned

Mjuk mörk rom, en touch av sötma och chokladbitter möts i denna tidlösa cocktail – toppad med apelsinzest och körsbär för en varm, gyllene glöd.

Ingredienser:

  • 4 cl Teeling Rum Cask

  • 4 cl Bacardí 8 (eller annan mörk rom)

  • 0,5 dl sockerlag

  • 2 stänk chokladbitter

  • Garnityr: apelsin, körsbär

Metod:
Rör ingredienserna med is tills drinken är kall. Sila i ett whiskyglas med is och garnera.


🥂 St-Germain Royale

Gyllene bubblor möter fläder i denna eleganta drink – perfekt att skåla in det nya året med.

Ingredienser:

  • 1 cl St-Germain fläderlikör

  • Champagne

  • Garnityr: björnbär

Metod:
Häll fläderlikör i ett champagneglas, toppa med champagne och garnera med björnbär.


🌶 Santa’s Spicy Margarita

En het twist på klassikern med jalapeños och Patrón tequila – perfekt för dig som gillar sting.

Ingredienser:

  • 4 cl Patrón Silver

  • 2,5 cl limejuice

  • 1,5 cl agavesirap

  • Jalapeñoskivor (kärnfria)

  • Garnityr: Tajin, lime

Metod:
Muddla jalapeño i en shaker. Tillsätt övriga ingredienser och is, skaka och sila upp i glas med Tajin på kanten.


🍊 Winter Negroni

En vintrig variant av den klassiska negronin – med saffran, kardemumma och kanel.

Ingredienser:

  • 2 cl Martini Fiero

  • 2 cl Bombay Sapphire

  • 2 cl Martini Rosso

  • 0,5 cl julsockerlag*

  • Garnityr: apelsin, kanelstång

Metod:
Blanda ingredienserna, servera över is och garnera med apelsinzest och kanelstång.
Julsockerlag: sockerlag med saffran, kardemumma och kanel.


🥥 Gingerbread Colada

Tropiska smaker möter julkryddor i en krämig colada med rom, kokos och pepparkaka.

Ingredienser:

  • 4 cl Bacardí 8

  • 1 dl citronjuice

  • 1,5 cl pepparkakssockerlag*

  • 1,5 cl Amaretto

  • 2 cl söt kokoskräm

  • 5 cl ananasjuice

Metod:
Skaka alla ingredienser med is och sila upp i highballglas. Garnera med ananas och körsbär.
Pepparkakssockerlag: 5 g pepparkakskryddor, 2,5 dl vatten, 250 g socker. Låt dra i 30–45 min.


🍸 Grey Goose Mule

En frisk, kryddig drink med vodka, lime och ginger beer – klassiskt serverad i mule-mugg.

Ingredienser:

  • 4 cl Grey Goose Vodka

  • 10 cl ginger beer

  • 2 cl limejuice

  • Garnityr: mynta, limeklyfta

Metod:
Bygg direkt i mule-mugg över is. Garnera med mynta och lime.


Teeling Irish Coffee

Fyllig whisky möter kaffe och grädde – en vinterklassiker med en touch av muskot.

Ingredienser:

  • 4 cl Teeling Small Batch

  • 1 cl brunsockerlag

  • 10 cl kaffe

  • 3 cl grädde

Metod:
Häll whisky, sockerlag och kaffe i glas, rör om. Toppa försiktigt med grädde.


🍃 Winter Mojito

En vintrig version av mojito – frisk, kryddig och fylld med julsäsongens smaker.

Ingredienser:

  • 4 cl Bacardi Carta Blanca

  • 3 cl limejuice

  • 2 cl julsockerlag*

  • 10–15 myntablad

  • 3 cl ginger beer

Metod:
Bygg i highballglas med krossad is. Toppa med ginger beer och garnera med mynta.


Café Dom (Santa’s Brew)

Varm och söt drink med toner av honung, saffran och kaffe.

Ingredienser:

  • 4 cl Dom Bénédictine

  • 15 cl färskbryggt kaffe

  • Grädde, muskot

Metod:
Häll likör och kaffe i glas. Toppa med grädde och riv lite muskot på toppen.


🎉 Tips för lyckade vinterdrinkar

  • Använd is av bra kvalitet – stora kuber smälter långsammare.

  • Förbered sockerlagar i förväg – perfekt för större sällskap.

  • Dekorera kreativt – apelsinzest, kanel, bär eller mynta ger extra festkänsla.