När multitasking, skärmtid och stress snurrar vardagen i full fart, växer efterfrågan på naturlig och pålitlig mat. Norrmejeriers Trendrapport 2025 visar hur mejeriprodukter får en självklar plats – som flexibla måltider, rena ingredienser och symboler för äkthet och trygghet i en rörig tid.
Maten ska passa in i ett liv där tiden är knapp, skärmarna många och gränserna mellan arbete, fritid och vila suddas ut. I takt med att livets tempo ökar, förändras också hur vi äter. Enligt Norrmejeriers Trendrapport 2025 blir enkla och naturliga val allt viktigare – och mejeriprodukterna möter konsumenternas behov på ett nytt sätt.
Klassiska måltider tappar mark till förmån för snacks, småplock och så kallade enhandsmåltider – mat som kan ätas medan mobilen hålls i den andra handen. Proteinrika mellanmål, portionsförpackningar och mångsidiga mejeriprodukter anpassar sig till en vardag i ständig rörelse.
– I en vardag där mat måste vara snabb, enkel och naturlig, söker konsumenterna produkter de kan lita på – rena, trygga och goda. Där har vår norrländska mjölk en unik plats, säger Petra Kangas, kommunikationschef på Norrmejerier.
En annan tydlig trend är längtan efter ”clean label” – korta ingredienslistor, färre tillsatser och en känsla av äkthet. Helmjölken gör comeback som ett modernt val: näringstät, naturlig, proteinrik och fri från krångel.
Rapporten lyfter även sociala medier-trender som #MilkTok och intresset för traditionella livsmedel, där helmjölken blir en symbol för ärlighet, enkelhet och tillit.
– I en värld av överinformation söker människor det grundläggande: äkthet, näring och ursprung. Där är vår norrländska mjölk en styrka att bygga framtidens mat på, avslutar Petra Kangas.
Framtidens vardagsmat är inte bara näringsrik – den är enkel, äkta och producerad med omtanke om både människor och miljö.
Läs mer om trenderna som formar framtidens mat i Norrmejeriers Trendrapport 2025.
https://www.mynewsdesk.com/se/norrmejerier_ek/documents/norrmejerier-trendrapport-2025-448618
(Fakta baseras på Norrmejeriers Trendrapport 2025, Trend 4 sid. 7–8 och Trend 5 sid. 9–10.)