På en given plats i trädgården har familjen Bergström placerat sitt utekök. Här avnjuts dagens alla måltider och att laga mat och hänga vid köksön tillsammans med vänner och familj händer titt som tätt. Att bjuda in till pizzalunch på helgen med nyskördade grödor från den egna trädgården har blivit en storfavorit.-Det känns som trädgården har fått ett extra rum utrustat med allt man behöver för det moderna utomhuslivet.
Att laga mat under bar himmel förgyller sommarkvällarna.
Utekök vid bagarens lada
Ett stenkast ifrån hamnen med de fridfullt guppande segelbåtarna, den legendariska spritfabriken och det flärdfulla sommarlivet på krogarna längs Gamla Skeppsbron i Åhus, ligger familjen Bergströms hem. På tomten står en lada som en gång var ett gammalt bageri, känt som ”Calle Bagare” efter den stolte bagaren som drev det fram till mitten av 70-talet. Den gamla bakugnen har nu bytts ut mot ett modernt och praktiskt utekök som erbjuder både rinnande vatten, gott om arbetsyta och skåp med plats för skålar, porslin och bestick. Allt för att kunna ta till vara på sommarens långa fina dagar och låta matlagningen ta plats under bar himmel.


Under soliga dagar ger pergolan skugga över uteköket vid ladan. Något som är extra lyxigt är att uteköket finns i nära anslutning till den kombinerade matsalen och allrummet i ladan, som kan ge skydd när någon liten regndroppe faller.
Elegant design som harmoniserar med trädgården
-Uteköket är av den mindre modellen med 3 moduler i måttet 1840 mm och djupet 639 mm. Vi ville att området vid ladan skulle kännas rymligt och luftigt, samtidigt som det skulle finnas plats för ett stort bord med många sittplatser. För att inte blockera passagen genom de stora fönsterpartierna valde vi ett lite mindre utekök, berättar Joanna.
Uteköket har en stilren och minimalistisk design som tilltalar familjen och som blir till en skön kontrast i den lummiga trädgården. Ytan på köket är beklädd med det keramiska materialet Dekton® och den mörka stenen (Micron) ger en enhetlig och vilsam vy mot ladans mörka fasad. På kvällarna lyser Bumling Mini Outdoor, en designklassiker från Ateljé Lyktan upp fasaden och skapar en mysig atmosfär vid uteplatsen.
Funktionell inredning i uteköket
Insidan av uteköket är smart utformad med rymliga lådor och praktiska hyllor av perforerad plåt. Här förvarar vi kryddor, slevar, underlägg och några skålar som används vid dukning. Diskhon och den utdragbara blandaren är tillverkade i rostfritt stål. För att undvika att löv och smuts hamnar i diskhon, kan den täckas med ett praktiskt lock.


Ballingslöv Outdoor Kitchen, här i utförandet Micron. Uteköket har en yta av det keramiska materialet Dekton® som står emot både värme och kyla och lämpar sig väl för det skandinaviska klimatet. Uteköket kan stå kvar utomhus under vintermånaderna.

Pergola, rabatter och flera uteplatser
Trädgården erbjuder flera uteplatser, var och en med sin egen charm, beroende på säsong, tid på dygnet och väder. Varje uteplats pryds av olika blommor och grönskande växter. På soliga dagar ger pergolan svalkande skugga över uteköket, vilket skapar en behaglig plats att umgås på, omgiven av liljor, aloe vera, vinrankor och rosor. Den vackra runda bänken som omsluter det japanska körsbärsträdet är en favoritplats.
En sommar utan dahlior är ingen sommar
Odlingarna av grödor varierar år från år, men det mest återkommande, färgsprakande och trivsamma inslaget är dahliorna. Ett måste i trädgården och för att pynta middagsbordet vid sommarens alla fester och sammankomster.


Större krukor med kryddor är en favorit. Rosmarin, salvia och basilika är lättodlade och goda att använda i maten.
Pizzaluncherna i trädgården blir en fest för alla sinnen
Doften av nybakad pizza som sprider sig, ljudet av skratt och samtal, och den visuella fest som trädgårdens grönska erbjuder. För familjen Bergström är dessa stunder inte bara måltider utan också tillfällen att skapa minnen tillsammans med vänner och familj. Varje pizzalunch blir en möjlighet att njuta av sommaren och allt det goda den har att erbjuda, från färska råvaror till gott sällskap. Med en trädgård full av örter och grönsaker är det lätt att svänga ihop smakrika sallader och det finns alltid något som lämpar sig för att lägga som topping på pizzan.
Pizzadeg
Ingredienser för 4 personer:
7 dl vetemjöl special
3 dl vatten (37 grader)
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
2 tsk socker,50 g jäst.
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Tillsätt socker, salt, olja och fingervarmt vatten.
3. Rör i lite vetemjöl i taget tills du får en jämn och smidig deg.
4. Jäs degen under bakduk i cirka 25 minuter.
5. Dela degen i fyra bitar och kavla till runda pizzor på ett mjölat bakbord.

-Eftersom vi sedan tidigare hade en pizzaugn som vi ville skulle få plats att ställa på bänkskivan valde vi en enklare modell av utekök utan grill, säger Joanna.

Även om det är den minsta modellen av utekök finns det gott om plats på bänkskivan för matprepp och tillagning.
Pizza bianco med pesto och parmaskinka
Ingredienser:
25 g parmesanost
1 krm malen svartpeppar
30 g ruccolasallad
120 g prosciutto
1 dl Creme Fraiche naturell
50 g grön pesto
75 g parmesanost.
Gör så här:
1. Kavla ut pizzadegen och bred på creme fraiche.
2. Klicka över pesto och toppa med riven parmesanost.
3. Grädda i ugnen.
4. Toppa pizzan med parmaskinka, riven parmesanost, ruccola och svartpeppar.
Pizza med rostade tomater, burrata och chili
ROSTADE KÖRSBÄRSTOMATER
Ingredienser:
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
1 klyfta vitlök
Färsk persilja
0,25 tsk salt
400 g körsbärstomater
Gör så här:
1. Värm ugnen till 125 grader.
2. Dela körsbärstomaterna på mitten och lägg dem i en ugnsfast form.
3. Skala och riv vitlök och finhacka persilja.
4. Blanda tomaterna med vitlök, persilja, olivolja och salt och peppar.
5. Rosta tomaterna mitt i ugnen i ca 2 tim.
TOPPING
Ingredienser:
1 msk chilisås
1 msk olivolja
300 g Burrata
100 g färsk bladspenat
2 krm salt
1 krm svartpeppar
400 g grevéost
Gör så här:
Riv osten. Sila av vattnet från burratan.
TOMATSÅS
Ingredienser:
400 g hela tomater, konserverade
2 msk olivolja
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt, fint
Gör så här:
1. Kallmixa tomater, olja, salt och oregano med hjälp av en stavmixer.
2. Bred på ca 0,5 dl tomatsås på varje pizza. Toppa med riven ost.
3. Grädda pizzan tills pizzan får rejält med färg på kanterna. Pensla kanterna med lite olivolja.
4. Bryt burratan i mindre bitar och fördela på pizzan. Toppa med rostade tomater och spenat. Ringla över lite extra olivolja, chilisås och krydda med en nypa salt och peppar.
5. Ät och njut nygräddad!

”Det bästa med uteköket är att jag behöver inte längre springa ut och in ur huset utan kan i lugn och ro stanna ute och laga mat samtidigt som man umgås med gästerna.”

Här bjuder familjen Bergström på några av sommarens pizzafavoriter som tillagats flitigt. De olika kombinationerna av färska ingredienser från trädgården ger varje pizza en unik smakupplevelse.
Tips för en perfekt pizzalunch
För att få till den perfekta pizzalunchen delar familjen Bergström med sig av några tips:
Använd färska ingredienser:
Skörda örter och grönsaker direkt från trädgården för den bästa smaken.
Förbered degen i förväg:
En väljäst deg ger den bästa pizzabottnen, så förbered den gärna dagen innan.
Var kreativ med toppings:
Våga experimentera med olika kombinationer av ingredienser.
Se till att ha en varm ugn:
En riktigt het ugn ger en krispig botten och perfekt smält ost.
Bjud in vänner och familj:
Delad glädje är dubbel glädje, och en pizzalunch blir alltid roligare i gott sällskap.

Uteköket har verkligen blivit den sociala mittpunkten och den perfekta platsen för utomhusmatlagning som trädgården behövde. Nu är det dags för semester med massor av lata dagar och kanske en och annan pizza bianco. Vi önskar er alla en underbart härlig sommar!
Vill du se hur det kommer att se ut med ett utekök i din trädgård?
Upplev en sömlös integration av våra utekök hemma hos dig med hjälp av våra AR-modeller. Med denna innovativa teknologi kan du enkelt planera och placera ditt dröm-utekök hemma i din egen trädgård. Se vad som passar din stil och trädgårdens utrymme.