Lithells kan stolt presentera sin senaste produkt: Kycklingfärs med linser. Denna ätfärdiga nyhet kombinerar saftig kycklingfärs med näringsrika linser för en smakrik och hälsosam måltid. Perfekt för restauranger och storkök som söker snabba och enkla lösningar utan att kompromissa med kvalitet eller smak.
I de nya näringsrekommendationerna finns en målsättning att minska köttkonsumtionen, både för hälsans och klimatets skull. Ett sätt att uppnå detta är att byta ut en del av köttet mot växtbaserade alternativ. Eftersom köttfärs är den animaliska produkt som används mest av svenska hushåll och offentlig sektor kan en reducerad köttmängd göra ett stort avtryck på svenskarnas matrelaterade klimatavtryck.
Klimatavtryck
−Vi ser att trenden att blanda växtbaserade alternativ med köttråvara växer och är glada att vara en del av den utvecklingen. I vår kombination med kyckling blir klimatavtrycket lägre i jämförelse med traditionell färs och kan ätas av många, säger Ann-Sofie Malmgren, produktchef på Atrias affärsenhet Out of Home.
Lithells Kycklingfärs med linser har ett klimatvärde* på 1,8 kg CO₂e/kg jämfört med nötfärs som ligger på 28 kg CO₂e/kg. Färsen består av 50% kyckling och 25% gröna linser.
Fördelar
Ätfärdig: Ingen hantering av rå färs vilket sparar tid och förenklar i köket.
Näringsrik: Rik på protein och fibrer, låg fetthalt.
Mångsidig: Formbar, perfekt för biffar och bollar men fungerar även som färs.
Privat- och offentlig sektor
Lithells Kycklingfärs med linser lanseras vecka 6 på Foodservicemarknaden och finns tillgänglig för grossister, restaurang och storkök.
− Färsen fungerar perfekt för alla typer av verksamheter och kök och är perfekt när man vill erbjuda ett alternativ med lägre klimatavtryck och högt fiberinnehåll utan att tumma på smaken, avslutar Ann-Sofie Malmgren.
*Data på klimatavtryck per råvara kommer från RISE:s (Research Institutes of Sweden) klimatdatabas.
Klimatavtrycket i databasen beräknas som kg CO2e per kg produkt.
//